Ekspert: EU og Afrika må opbygge strategisk partnerskab

Det handler ikke kun om, at EU skal give flere penge til Afrika for at få migranterne til at blive der.

Det handler også om at opbygge et strategisk og gensidigt fordelagtigt partnerskab, når stats- og regeringschefer fra EU og Afrika onsdag samles til topmøde i Valletta på Malta.

- Penge er vigtigt. Men det handler ikke kun om penge, siger Gita Honwana Welch, der er tilknyttet den britiske tænketank Chatham House som ekspert på Afrika.

Og det handler heller ikke om at opføre høje mure, elektriske hegn og andre barrierer for at holde migranter ude af Europa, mener hun.

- Det handler om at opbygge et ægte strategisk partnerskab mellem Europa og Afrika og ikke velgørenhed, siger hun i skriftligt interview med Ritzau, da hun i øjeblikket rejser uden løbende netdækning i sit hjemland, Mozambique.

Gita Honwana Welch, der er tidligere regional direktør for FN's udviklingsprogram (UNDP) i Vest- og Centralafrika, skriver i en ny rapport for Chatham House, at det må være slut med altid at betragte Afrika som det hjælpeløse kontinent.

- Afrika kan prale af utrolige vækstrater, men det, der virkelig er brug for, er vækst for alle. Så længe det ikke er tilfældet, kan de europæiske myndigheder ikke håbe, at de kan kontrollere den ulovlige migration, skriver hun i rapporten.

En ud af ni afrikanere med en universitetsuddannelse er flyttet til et udviklet land, og det er katastrofalt for Afrika, mener Honwana Welch.

Til gengæld sender 31 millioner afrikanske migranter verden over store summer tilbage til deres hjemlande. I 2010 næsten 40 milliarder dollar (næsten 280 milliarder kroner), hvilket svarer til 2,6 procent af kontinentets samlede bruttonationalprodukt.

Selv om Afrika er inde i en rivende økonomisk udvikling, der har gjort kontinentet til det næstmest populære investeringsområde i verden, har millioner af afrikanere ingen del i opturen.

Fattigdom, ulighed og arbejdsløshed vil derfor stadig få afrikanske migranter til at søge mod Europa, forudser Honwana Welch.

Det er Carlos Lopes, der er fra Guinea-Bissau og i dag leder FN's økonomiske kommission for Afrika, enig i.

- De afrikanere, der dør i ørkenen eller på havet, er de målrettede. De accepterer ikke deres skæbne og er villige til at risikere deres liv, skriver den europæisk uddannede Carlos Lopes i et debatindlæg på Deutsche Welles netavis.

Afrikas befolkning bliver fordoblet frem mod 2050, og det vil få langt flere migranter til at søge mod Europa, mener han.

/ritzau/

Dagens Gossip