Ekspert: EU-sanktioner mod Ukraine vil have en virkning

Der skal sanktioneres mod hovedmændene bag konflikten i Ukraine, sådan at der undgås blodudgydelser som den, der fandt sted i hovedstaden Kijev natten til onsdag.

Det er meldingen fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), og forslaget giver god mening hos Karsten Jakob Møller, der er senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Sanktionerne kan medvirke til at lægge et pres på beslutningstagerne og altså først og fremmest magteliten omkring præsidenten - og selvfølgelig Viktor Janukovitj selv, siger Karsten Jakob Møller.

Udenrigsministeren vil, når han mødes med sine EU-kolleger torsdag, foreslå at indføre sanktioner som indrejseforbud og indefrysning af bankkonti for personer med ansvaret for urolighederne.

- Disse sanktioner vil komme til at virke på den måde, at deres økonomiske midler bliver frosset inde, og deres mulighed for at rejse ud af Ukraine og til den vestlige verden bliver forhindret, forklarer senioranalytikeren.

Og sanktionerne vil bestemt have en virkning, mener Karsten Jakob Møller.

Han underbygger det med, at flere af de involverede har store midler placeret i Vesteuropa, og hvis de bliver frosset inde, så vil det give dem en række problemer.

- Det er den mulighed, som EU har, og især hvis EU står samlet, siger senioranalytikeren og fortsætter:

- Hvis USA så også er klar til at gå med i den forbindelse, så vil det både være et kraftigt signal, men det vil også være noget, der virkelig bider på magteliten i Ukraine.

Karsten Jakob Møller pointerer dog også, at ud over sanktionerne "har EU ikke forfærdeligt mange andre midler at spille på, fordi ingen ville kunne drømme om, at der skulle foretages noget militært."

- Det er fuldstændig uoverskueligt, hvad det kunne medføre, og det har EU i øvrigt heller ikke midlerne til, fastslår Karsten Jakob Møller.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip