Ekspert: EU-skeptikeren Farage slutter på toppen

Storbritannien har stemt sig ud af EU, og den EU-kritiske politiker Nigel Farage har dermed opnået sit største politiske mål.

Og det er den vigtigste grund til, at Farage mandag på et pressemøde har annonceret sit farvel til formandsposten for partiet Ukip. Det vurderer ph.d. i engelsk politik og ekspert i EU-modstand ved Surrey Universitet Simon Usherwood.

- Det er nemmere at slutte på toppen. Nigel Farage har opnået sit livs mål: At få Storbritannien ud af EU. Der findes ikke rigtigt noget, som han kan gøre nu. Han har nået det mål, han havde sat sig, siger Simon Usherwood.

Den karismatiske politiker vil ifølge The Guardian ikke sætte navn på, hvem der skal efterfølge ham som leder.

Men opgaven bliver hård, forudser Simon Usherwood.

- Ukip har ikke nogen ideologi. Partiet har en masse folk, som er utilfredse med en række ting. Mest af alt EU. Og nu hvor afstemningen er overstået, er der ikke meget, som holder dem sammen længere, siger han.

Blandt mulige efterfølgere er Ukips medlem af det britiske parlament Douglas Carswell, der dog ikke spås mange chancer af Simon Usherwood.

Partiets medlem af EU-Parlamentet Suzanne Evans er også et varmt navn, men hun er suspenderet frem til november på grund af illoyalitet over for partiet. Ukips næstformand, Paul Nuttall, nævnes også som et oplagt bud.

Ingen har dog endnu meldt sig.

Torsdag oplyste et andet af nej-kampagnens mest kendte ansigter, den konservative Boris Johnson, at han ikke har tænkt sig at stille op som formand efter David Cameron.

Spørgsmål: Løber nejsigerne fra det problem, de selv har skabt?

- Det ser sådan ud, og der er måske noget om det. Men nogle gange ændrer folk mening, og det er mere kompliceret end som så. I det hele taget er britisk politik i krise, svarer Simon Usherwood.

Den britiske EU-ekspert henviser til formandskrisen i både Labour og hos De Konservative. Faktisk er det slet ikke til at afgøre, hvilken retning britisk politik bevæger sig i efter afstemningen, siger Simon Usherwood.

- Så det er svært at sige, hvordan det ender på lang sigt. Men alt føles meget åbent i britisk politik lige nu.

Nigel Farage oplyser, at han vil fortsætte med at støtte sit parti. Han vil også deltage i valgkampen i 2020, ligesom han fortsætter som leder af Ukip i EU-Parlamentet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip