Ekspert: EU-valgkamp bliver et frygtprojekt

Skrevet af admin

20/02/2016

Dagens topnyheder

Frygt for indvandring. Frygt for dårlig økonomi.

Inden de britiske vælgere skal til stemmeurnerne 23. juni, skal de regne med, at britiske politikere især vil spille på frygten hos dem, for at få dem til vælge om Storbritannien forsat skal være en del af EU.

- Jeg tror det kan gå hen og blive en hård valgkamp, hvor der vil blive trukket nogle lidt skarpe fronter op, og formentlig også vil blive ført et vist element af skræmmekampagne, siger Ole Helmersen, lektor ved Københavns Universitet med speciale i moderne britisk politik.

Ifølge ham taler man i de britiske medier direkte om et "frygtprojekt", når det kommer til EU-valget.

På den ene side vil tilhængerne af EU trække de uforudsigelige økonomiske konsekvenser ved et "nej" 23. juni frem. På den anden side vil nej-siden spille på blandt andet frygten for indvandring, efterhånden som valget nærmer sig.

Ingen af de tekniske elementer af den aftale, som premierminister David Cameron har fået forhandlet sig frem til i EU som forudsætning for et fremtidigt medlemskab af EU, vil ifølge Ole Helmersen fylde ret meget.

- Nu har der været meget fokus i de sidste dage på den her aftale med de fire punkter, men jeg tror valget vil blive bredere og i højere grad fokusere på de store spørgsmål, på de økonomiske konsekvenser af at blive eller gå ud.

Det er simpelthen for "teknisk" og svært at formidle konsekvensen af eksempelvis den aftale, man nu har fået om børnecheck. I stedet vil man tale ideologi, og om ønsket om at bevare Storbritannien som en selvstændig og stolt nation.

- I dele af den fløj, der gerne vil have, at Storbritannien skal forlade EU, har der været et anstrøg af, at man tror, at man kan komme lidt tilbage til Storbritanniens gamle rolle som en fri agent på verdensmarkedet,(hvis det kommer til et nej, red.), siger Ole Helmersen.

Den britiske premierminister, David Cameron, bekendtgjorde søndag fra Downing Street, at briterne skal stemme om fortsat medlemskab af EU torsdag 23. juni.

/ritzau/