Ekspert: Fængsler har brug for radikaliserings-tjekliste

Skrevet af admin

20/03/2015

Mest læste i dag

De ansatte i de danske fængsler skal udstyres med en tjekliste for, hvordan man spotter tegn på radikalisering blandt de indsatte. Samtidig skal de ansatte have den nødvendige efteruddannelse.

Det kræver nemlig baggrundsviden at kunne spotte faresignalerne, siger radikaliseringsekspert Mehdi Mozaffari, som er professor ved Institut For Samfundsvidenskab på Aarhus Universitet.

- Man kan udstyre de ansatte i fængslerne med en tjekliste, men man er samtidig nødt til at lære dem, hvad alle punkterne på listen betyder.

- Det er for eksempel ikke nok at kigge efter et stort skæg. Man er nødt til at vide, hvad et stort skæg betyder i islamisk kultur og Mellemøsten. Man er nødt til at kende betydningen af de symboler, siger professoren.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde torsdag aften 11 tiltag, som skal være med til at forhindre terror i Danmark.

Tiltagene kommer på baggrund af redegørelser fra Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten, Domstolsstyrelsen og Københavns Kommune af forløbet frem til skyderierne i København i midten af februar, hvor to uskyldige mennesker blev dræbt.

Et af punkterne er, at fængslerne skal blive bedre til at opdage og indberette radikaliserede blandt de indsatte.

En del af landets fængselsbetjente bliver allerede trænet i at spotte tendenser hos de indsatte, men Fængselsforbundet i Danmark efterlyser i forbindelse med justitsministerens tiltag fokus på, hvad de konkret skal gøre i forhold til de indsatte.

Mehdi Mozaffari mener, at der er brug for en koordineret indsats, som kan munde i værktøjer til de ansatte i fængslerne.

- Eksperter som psykologer, politologer og islamologer skal sætte sig sammen og lave en liste over indikationer på radikalisering på baggrund af erfaringer og for eksempel interviewundersøgelser, siger han.

Det skal følges op af kurser og seminarer for de ansatte i fængslerne.

Hvad det så er, der kan stå på sådan en tjekliste for tegn på radikalisering, er svært at komme med konkrete bud på, siger Mehdi Mozaffari.

- Der kan være mange ting. Det kan være en bestemt måde at opføre sig på, nogle bestemte ting man siger. Det kan være politisk, religiøst eller kulturelt, siger han.

/ritzau/