Ekspert: Forældre gemmer børn i desperation

Når en mor eller far går under jorden med et barn eller medvirker til at skjule en søn eller datter, handler de ofte i desperation.

Men ofte er det også resultatet af kalkulerede overvejelser, når forældre - for at undgå en tvangsfjernelse - gemmer barnet.

Det forklarer advokat Lars Buurgaard Sørensen, der har specialiseret sig i sager om tvangsfjernelse af børn og unge.

- Forældrene er uenige i, at de ikke er gode nok. Ofte tænker de, at hvis de i virkelighedens verden beviser, at de kan tage vare på deres børn, så må myndighederne da ændre holdning, siger Lars Buurgaard Sørensen.

- Endelig tror jeg også, at nogle af sagerne drives af forældrenes instinktive trang til at beskytte deres børn uanset hvad, siger han.

I en sag fra Næstved er to kvinder tiltalt for sammen med en sognepræst at have skjult en femårig dreng for myndighederne i april sidste år.

Næstved Kommune havde besluttet, at drengen skulle fjernes fra hjemmet, og det forsøgte barnets mor og mormor altså at forhindre.

I otte dage boede barnet i præst Vagn Birk Jensens hjem i Tyvelse på Midtsjælland. Herefter blev drengen kørt til præstens sommerhus i Rørvig af sin mor og mormor.

- Jeg kan godt se, at det var forkert. Vi handlede i desperation, siger drengens mormor, da hun afgiver sin forklaring i Retten i Næstved.

Det hører til sjældenhederne, at der rejses sag mod forældre eller andre, fordi de har bortført eller skjult et barn for myndighederne.

- Mit bedste bud er, at der er mellem fem og 10 sager om året, siger advokat Lars Buurgaard Sørensen.

Ifølge ham kan sagerne opdeles i to kategorier.

Dels er der de tilfælde, hvor voksne går under jorden med børnene. Dels er der de mere spektakulære sager, hvor børn fødes i skjul og holdes uden for myndighedernes radar.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der i Danmark lever nogle børn på den måde, selv om det er en kompliceret affære og selvsagt skidt for børnene, siger han.

Retspraksis i disse sager, som handler om overtrædelse af straffelovens § 215, er ifølge Lars Buurgaard Sørensen relativt mild.

- Der skal meget til, for at der udløses en ubetinget fængselsstraf, siger han.

Præsten Vagn Birk Jensen, som i øvrigt er provst i Næstved, blev i juni idømt 30 dages betinget fængsel for at skjule drengen.

Dommen over moren og mormoren ventes at falde mandag eftermiddag.

/ritzau/

Dagens Gossip