Ekspert: Forbrugerne er vilde med økologiske varer

Skrevet af admin

19/04/2016

Mest læste i dag

Mælkeproducenter lægger landbrug om til økologiske, og supermarkeder intensiverer i økologikampen om forbrugerne. Det er tendensen i dag, hvor danskerne i stigende grad lægger økologiske varer i indkøbskurven.

Det forklarer detailhandel- og forbrugerekspert Flemming Birch, der er partner i konsulentfirmaet Birch & Birch.

- Fra 2005 og årene frem har der været konstant vækst inden for økologi. Økologi synes at være det eneste stabile vækstmarked blandt forbrugerne inden for de seneste ti år.

- Jeg kan ikke se nogen grund til, at det ikke skulle fortsætte med at stige. Der var lige nogle år, hvor det ikke gik så stærkt. Men det sidste år har det været sådan, at supermarkederne ikke har kunnet få alle de varer, de gerne ville have, siger han.

I 2015 sænkede supermarkedskæden Coop priserne på deres økologiske varer, og Dansk Supermarked lavede i starten af marts et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse om et nyt mærke.

Supermarkederne har svært ved at få nok økologiske varer. Ifølge mejerierne er 44 danske mælkeproducenter i dag i gang med at omlægge til økologi for at dække den stigende efterspørgsel.

Kampen om at være god på økologi handler dog ikke kun om at tilfredsstille et stigende behov. Det er også med til at profilere butikkerne, fortæller Flemming Birch.

- I et supermarked i dag, sælger man den samme ketchup som andre steder. Men som supermarked kan man gøre en forskel på de friske varer ved at have et godt udvalg af økologi.

- Og så skal man have nogle gode priser på det, for det er altid vigtigt, når vi taler dagligvarer, siger han.

Hver tredje liter mælk er økologisk, og det er især en af de varer, som danskerne går op i, er økologisk. Derudover er det frugt og grønt, der sælges mest af, mens der ikke i lige så høj grad bliver solgt økologisk kød, forklarer Flemming Birch.

- Det handler om prisen på kødet, fordi der stadig er meget stor forskel på, hvad et halvt kilo økologisk hakket oksekød koster og ikkeøkologisk koster, siger han.

Danmarks Statistik offentliggør tirsdag klokken ni tallene for, hvor meget danskerne har brugt på økologiske varer.

/ritzau/