Ekspert: Fraflytning presser økommuner

Skrevet af admin

20/03/2016

Dagens topnyheder

Det er ikke kun Læsø, der har problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Det gælder de fleste af landets økommuner, der i særlig grad lider under, at indbyggertallet skrumper.

Det vurderer kommunalforsker Kurt Houlberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA.

- Med Fanø som undtagelse gælder det for alle små økommuner, at de er under et særligt hårdt pres. De har de problemer, som mange yderkommuner har, men bare endnu værre i forhold til både økonomisk tilbagegang og befolkningsmæssig tilbagegang, siger Kurt Houlberg.

Aktuelt er Læsø Kommune kommet i problemer, fordi kassebeholdningen er faretruende lav. Hvis ikke der kommer styr på de kommunale udgifter, risikerer kommunen med bare 1800 indbyggere at komme under administration af Indenrigsministeriet.

De økonomiske problemer vil få økommunerne til at spejde efter mulige fusionspartnere, vurderer Kurt Houlberg.

- Det økonomiske pres kan blive så stort, at de her kommuner bliver tvunget til at begynde at kigge på, om de kan lægge sig sammen med anden kommune for at styre de økonomiske problemer, der er, eller arbejde for at kunne tiltrække endnu flere støttekroner fra Christiansborg, siger kommunalforskeren.

Og selv om regeringen for nylig kom med en ekstra pose penge til de vitale færgeforbindelser, så løser det ikke de grundlæggende problemer med et vigende befolknings- og skattegrundlag på øerne.

- Der er ingen tvivl om, at man lokalt vil prøve at kæmpe mod det, men som den økonomiske og befolkningsmæssige udvikling går, så peger det i retning af, at de ikke kan blive ved med at opretholde selvstændighed, siger Kurt Houlberg.

- Set ud fra hvordan det ser ud nu, vil min vurdering være, at der inden for de næste ti år vil være nogle af de små økommuner, som har slået sig sammen med større nabokommuner, vurderer han.

/ritzau/