Ekspert frygter ikke bølge af andelskonkurser efter dom

Skrevet af admin

11/05/2016

Dagens topnyheder

Højesterets afgørelse om andelsforeningen Duegården, der nu må gå konkurs, er en bet for Nykredit og vil få konsekvenser i branchen fremover, siger Curt Liliegreen, projektdirektør for Boligøkonomisk Videncenter.

- Afgørelsen vil nok lægge en dæmper på risikovilligheden i forhold til andelsmarkedet fremover.

- Vi skal ikke frygte en tsunami af andelsboligforeninger, der går ned. Men det er klart, at for nogle af de værst ramte er det her en principiel afgørelse, som kan få følger, siger han.

Næsten 1000 andelsboligforeninger menes at have en gæld, som er større end ejendommens værdi, ud af i alt omkring 9000 andelsboligforeninger i Danmark.

Ifølge Curt Liliegreen er omkring 100 af disse andelsforeninger decideret nødlidende og kunne have en interesse i at lade sig gå konkurs.

- Men fordi gælden overstiger aktiverne er det ikke sådan, at man kan kopiere Duegården. Det, som Højesteret har lagt til grund, er, at man i Duegården ikke kan lægge et realistisk budget, så man kan betale sin regninger fremover.

- Man kan godt være i en situation, hvor man kan betale regninger, selv om gælden er større end aktiverne. Det her er ikke en blankocheck til, at man nu bare kan lade sig gå konkurs, siger Curt Liliegreen.

Højesteret har onsdag afgjort, at andelsforeningen Duegården på Frederiksberg kan gå konkurs.

Duegården blev stiftet i 2007, da boligpriserne var på deres højeste. Andelsforeningen optog et såkaldt swap-lån, og budgettet blev lavet ud fra en forudsætning om, at flere af lejlighederne i ejendommen med tiden ville blive omdannet fra leje til andel.

På grund af finanskrisen gik det imidlertid anderledes, og swap-lånet betød samtidig, at foreningens gæld steg enormt.

Ejendommen blev i 2015 vurderet til at være mellem 277 millioner kroner og 366 millioner kroner værd. Men foreningen skylder næsten 600 millioner kroner væk til Nykredit, som dermed står til et stort tab.

/ritzau/