Ekspert: God opførsel på valgnatten er urealistisk

Når landets kommunalpolitikere skal finde sammen og udpege borgmestre og formænd, er der næsten tradition for politiske rævekager på valgnatten.

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og Kommunernes Landsforening (KL) opfordrede i februar sidste år landets byråd til at lave regler, der kan forhindre midnatskup og studehandler i forbindelse med kommunalvalgene.

Men en undersøgelse i Politiken viser, at opfordringen ikke er efterkommet.

Det kommer ikke bag på kommunalvalgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet. Han peger på, at lokalpolitikerne i forvejen bryder aftaler og derfor vil have svært ved at lave et overordnet regelsæt.

»Det er meget forudsigeligt, hvis man har politikere, som laver aftaler før valget og alligevel vælger at bryde aftalen på valgaftenen. Så er det oplagt, at man heller ikke vil lave et kodeks, der binder en til noget, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Ved kommunalvalget i 2009 var der i blandt andet Randers Kommune kup mod borgmesterposten på valgnatten, hvor først SF brød et fælles valgoplæg med Socialdemokraterne og dermed satte S-borgmesteren fra posten. I sidste øjeblik kaprede socialdemokraten Henning Jensen Nyhuus (S) borgmesterposten tilbage med et alternativt flertal.

Den tendens forventer Christian Elmelund-Præstekær også fortsætter efter kommunalvalget 19. november. Men det vil vise sig, om fokusset på de politiske aftaler i 11. time fra sidste valg får effekt på vælgernes stemmer.

»Jeg tror, at vi også denne gang vi vil se nogle krumspring, når der skal konstitueres. Men det vil vise sig, om vælgerne i et eller andet omfang vælger at straffe de politikere, der sprang rundt ved sidste lokalvalg,« siger han.

Dagens Gossip