Ekspert: Halshugning af gidsel tilspidser Irak-konflikt

Skrevet af admin

03/09/2014

Dagens topnyheder

Den islamiske oprørsbevægelse Islamisk Stats henrettelse af det amerikanske gidsel Steven Sotloff kan på overfladen virke ulogisk, da det hælder benzin på bålet og tvinger USA til at gå yderligere ind i konflikten i Irak.

Det vurderer Lars Cramer-Larsen, der er major i Forsvarsakademiet, efter at Islamisk Stat sent tirsdag aften har offentliggjort en video, der viser halshugningen af journalisten Steven Sotloff, der har været i oprørsbevægelsen varetægt i omkring et år.

- Henrettelsen kan virke ulogisk, fordi det puster yderligere til konflikten og tvinger USA yderligere ind i Irak. Men det er ikke nødvendigvis et problem for Islamisk Stat, fordi det samtidig kan være med til at destabilisere situationen internt i Irak, siger Lars Cramer-Larsen.

- Samtidig tjener videoen også det formål, at den taler til de mange tilhængere, som de desværre efterhånden har rundt om i verden, siger han.

Lars Cramer-Larsen påpeger, at videoen af halshugningen kommer frem på et tidspunkt, hvor Islamisk Stat er blevet trykket tilbage flere steder i Irak. Det gælder blandt andet byen Amerli, der ellers har været under belejring af Islamisk Stat de seneste måneder.

- Det bemærkelsesværdige i den forbindelse er, at byen blev erobret i et samarbejde mellem amerikanerne, kurdiske militære enheder, irakiske sikkerhedsstyrker og shiamuslimske militser, siger han.

- Det er det, der skal til for at nedkæmpe Islamisk Stat, samtidig med at al-Abadis (Iraks nye premierminister red.) nye regeringsprojekt er vigtigt, da det gerne skal vise en politisk kurs, der kan samle landet, siger han.

USA's præsident, Barack Obama, har besluttet at sende 350 amerikanske soldater til Irak, oplyser Det Hvide Hus tidligt onsdag dansk tid.

Oprustningen sker for at "styrke det regionale samarbejde" mod Islamisk Stat. Det sender det samlede antal amerikanske soldater i Irak op på 820 personer.

/ritzau/