Ekspert: Her er kommunalvalgets mest spændende opgør

Den 19. november kan sammensætningen af byrådet blive vendt op og ned i landets 98 kommuner. Men i tre af dem er der ekstra spænding om resultatet.

I Viborg, Køge og Fredericia er det nemlig meget svært at forudsige, hvem der bliver borgmester.

- På valgaftenen skal jeg i hvert fald følge med i, hvad der sker i de tre kommuner, siger Martin Vinæs Larsen, valgforsker på Københavns Universitet.

Han har udarbejdet den såkaldte 98-model, som ud fra blandt andet meningsmålinger og tidligere valgresultater kan udarbejde forudsigelser om valget.

I Viborg har De Konservative kun tre mandater i et byråd med 31 pladser. Alligevel lykkedes det Søren Pape Poulsen (K) at vinde borgmesterposten.

Nu er der en mulighed for, at Venstre kan få så mange stemmer, at de ikke har brug for De Konservative, vurderer forskeren.

- Jeg vil se dem få så mange mandater, før jeg tror på det, siger borgmester Søren Pape Poulsen og fortsætter

- Det er klart, at kan Venstre vippe mig af pinden, så vil de gøre det. Men det har jeg ikke tænkt mig at lade dem gøre.

Også borgmester Marie Stærke (S) i Køge er blevet udfordret. Hun vandt knebent en magtkamp mod byrådsmedlemmet Thomas Kielgast, som nu har dannet lokallisten Ny Centrum.

- Det er ikke til at forudsige, hvem der vil alliere sig med hvem, siger Martin Vinæs Larsen.

Det er der ikke tvivl om i Fredericia. Men her bliver valget meget tæt. Ved sidste valg lykkedes det Venstre at bryde 90 års socialdemokratisk styre.

Siden har der været uro i partiet. Samtidig stiller Socialdemokraterne op med en stærk kandidat, folketingsmedlemmet Jacob Bjerregaard.

Kandidaten selv fortæller, at han af princip ikke spår om valgresultater.

- Borgerne i Fredericia skal nok selv beslutte, hvad der er bedst for dem. Men jeg fornemmer opbakning til vores kurs, så jeg er da optimistisk, siger Jacob Bjerregaard.

/ritzau/

Dagens Gossip