Ekspert: Hjemvendt premierminister »skal glatte tingene ud«

Adjunkt ved Københavns Universitet, Daniella Kuzmanovic, forklarer, at det er helt afgørende for situationen i Tyrkiet, hvad Erdogan siger, når han næste gang vil tale til demonstranterne.

»Det, der kommer til at gøre den store forskel, er, hvordan Erdogan kommer til at reagere. Han bliver nødt til at reagere, og han bliver nødt til at sige noget. Det er også det, alle venter på,« siger Daniella Kuzmanovic.

Ifølge Daniella Kuzmanovic har Erdogan en mulighed for at ride stormen af, hvis han lægger sin hårde retorik fra sig og virker mere imødekommende og lyttende over for demonstranternes krav.

»Erdogans hårde retorik har været med til at eskalere konflikten, men han har det hensyn at tage, at han gerne vil være præsident. Dets betyder, at han bliver nødt til at tale som en præsident. Det kræver, at han samler befolkningen i stedet for at støde nogen. Gør han det, vil det også betyde, at protestesterne kan lægge sig. Fortsætter han sin hårde kritik, må man forvente, at kampene bliver ved,« siger Daniella Kuzmanovic.

I den tid, Erdogan har været bortrejst, har demonstranterne ytret ønske om, at han undskylder politiets hårdhændede behandling af demonstranterne, efter at flere demonstranter er blevet mødt med tåregas, vandkanoner og peberspray i flere større byer samt den tyrkiske hovedstad Ankara.

»Det er svært at vide, hvad man kan forvente af Erdogan. Det er det, han er kendt for. Men vi må også indse, at han ikke bare kan lægge stilen fuldstændig om. Samtidig er der behov for, at han glatter tingene ud,« siger hun.

Demonstrationerne i Tyrkiet har kostet to mennesker livet, og mere end 4.000 er meldt såret. Senest har myndigheder i Tyrkiet anholdt 25 personer for at sprede falske rygter om demonstrationer på sociale medier.

Dagens Gossip