Ekspert: Huawei-sag kaster lys på danske mangler

Skrevet af admin

23/04/2015

Dagens topnyheder

Der kan være god grund til at holde ekstra øje med store udenlandske selskaber som for eksempel den kinesiske telegigant Huawei, der har stået for opførelsen af TDC's 4G-netværk i Danmark.

Det mener lektor Liselotte Odgaard fra Forsvarsakademiet, efter at en DR2-dokumentar problematiserer Huaweis adgang til TDC's it- og telecentral.

- Generelt er der store problemer med cybersikkerhed. På følsomme områder, som 4G-nettet er, begynder man at være opmærksom på, at man skal tage nogle ekstra forholdsregler i forhold til at give andre lande adgang, siger hun på en telefon fra Kina til Ritzau.

Danmark kan for eksempel lære af Australien, der i mange flere år end Danmark har haft problemstillingen med kinesisk indflydelse inde på livet.

- Den her sag med Huawei kaster lys på, at der er behov for et mere institutionaliseret organ, som man for eksempel har i Australien, der generelt overvåger spørgsmål, hvor der er en konflikt mellem økonomiske og sikkerhedspolitiske interesser.

- Jo større kontakt vi får med lande, som vi på den ene side ser som en potentiel trussel, men på andre områder gerne vil have et samarbejde med, bliver der et behov for en mere reguleret overvågning, siger Liselotte Odgaard.

Ifølge kritikere har de 41 Huawei-ansatte på TDC's central haft potentiel adgang til fortrolige oplysninger hos 750.000 TDC-kunder.

Det afviser Center for Cybersikkerhed (CFCS), som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Og set ud fra et sikkerhedspolitisk perspektiv, mener Liselotte Odgaard heller ikke, at den konkrete sag bør få alarmklokkerne til at ringe.

- Jeg ville ikke være særligt bekymret, for det vigtigste er, at det foregår i offentlighedens søgelys, og sådan nogle problematikker skal have en vis volumen, før man reagerer på det politisk, fordi det koster mange penge, hver gang man skal lave lovgivning og nedsætte udvalg, siger hun.

/ritzau/