Ekspert i anti-vold bejler til fredsprisen

En amerikansk teoretiker, en russisk organisation og et russisk medie.

Sådan lyder gættet på tre topkandidater til Nobels fredspris, der uddeles fredag den 12. oktober.

Bag gættet står direktøren for det norske fredsforskningsinstitut Prio, Kristian Berg Harpviken.

Øverst på Harpvikens favoritliste står amerikaneren Gene Sharp. Den 84-årige teoretiker har viet sit liv til at analysere, hvordan man protesterer ved hjælp af ikke-voldelige metoder.

Han har blandt andet opbygget et katalog med cirka 200 ikke-voldelige teknikker, der har været brugt flittigt de seneste år.

- Gene Sharp har været meget konkret og dedikeret i sit studie i ikke-vold. Hans skrifter læses overalt i verden, hvor der er ikke-voldelige protester. Det er en helt central inspiration for brugen af ikke-voldelige protestaktioner, siger Kristian Berg Harpviken.

Han peger blandt andet på, at vi i forhold til det arabiske forår tydeligt så, hvad man kan opnå med ikke-voldelige protester - og hvor vanskelige ting kan blive, når politiske protester ender i vold og kamphandlinger som i Syrien og Libyen.

Sharps anti-voldelige protest-opskrifter cirkulerer blandt andet på arabisk på Tahrir-pladsen i Kairo - og har inspireret og været brugt af ikke-voldelige protestanter i Nordafrika, Burma og Kina tilbage i 1989.

- I modsætning til de andre kandidater har Gene Sharp et globalt potentiale og bruges over hele verden. Ikke-vold i sig selv er meget vigtigt og så tydeligt i pagt med Nobels testamente, som noget kan være, mener Kristian Berg Harpviken.

Lige efter Gene Sharp har direktøren to russiske outsidere på sin favoritliste.

Den ene er organisationen Memorial, som dokumenterer historisk uretfærdighed og vold i et forsøg på at fremme menneskerettigheder, demokrati og forsoning, og den anden er det uafhængige russiske medie Echo, som bidrager til fred gennem oplysning.

Og det er ikke tilfældigt, at de to bud er russiske, understreger Kristian Berg Harpviken.

- Rusland behøver en pris netop i år. Det handler både om Putins genindtræden og de politiske stramninger, men også om samfundsprotesterne i Rusland, som har taget voldsomt til i styrke.

Uanset hvem det Norske Stortings Nobelkomité vælger, bliver valget politisk, vurderer Kristian Berg Harpviken.

- Denne komité ønsker tydeligt at være politisk og bruge prisen politisk. De ønsker eksplicit at bruge den til at støtte politiske ændringer. Prisen gives for aktive initiativer - mindre som en pris for vigtige bedrifter set i et længere historisk perspektiv.

Det norske Stortings Nobelkomité offentliggør vinderen fredag den 12. oktober 2012 klokken 11.00 ved uddelingen af Nobels fredspris 2012.

Allerede mandag begynder uddelingen af de prestigefyldte Nobel-priser imidlertid, når navnet på årets Nobel-modtager i Medicin afsløres.

 

Dagens Gossip