Ekspert: Ingen udsigt til dialog og kompromis i Egypten

Sammenstødene har allerede kostet flere menneskeliv og såret hundredvis af mennesker, og ifølge direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut i Cairo, Jakob Erle, kan søndagen, der markerer årsdagen for Morsis indsættelse, atter ende med uro.

»Det er nok det mest sandsynlige, at der også bliver sammenstød i den forbindelse. Det vil være sammenstød mellem demonstranter fra Det Muslimske Broderskab og andre Morsi-støtter, og så demonstranter, der vil af med præsidenten,« siger han.

Oppositionen håber på, at millioner vil gå i gaderne, men endnu er det uvist, hvor højt antallet ender med at blive. Dog står det klart, at demonstranter vil gå på gaden i størstedelen af landet.

Utilfredsheden med Morsi har været støt stigende, efter præsidenten kom til magten ved valget for et år siden. Her afløste han den magtfulde og udskældte Hosni Mubarak, der trådte tilbage i februar 2011 efter omfattende folkeligt oprør i landet.

En række af Morsis politiske beslutninger og indgreb har fået store dele af befolkningen til at føle, at Morsi har svigtet den tillid, som han blev givet ved valget. Kritikkerne mener, at Morsi ignorerer mindretallet, ligesom han får skældud for sine indgreb over for medier, Overhusets sammensætning og forfatningen.

Jakob Erle påpeger, at situationen i Egypten er svær at sammenligne med opgøret mod Mubarak, og vejen mod en løsning på konflikten er bestemt ikke lige for. Det skyldes, at der i befolkningen også er mange, der støtter den siddende præsident.

»Selvom der er krav om, at Morsi skal gå af, så er det en helt anden slags situation. Da Mubarak gik af, var der ikke en stærk social bevægelse, der gik på gaden for ham. Ved den lejlighed blev toppen af statsapparatet skiftet ud, men det kan man ikke gøre her, fordi der handler det om en større del af det egyptiske samfund,« siger han.

»Den eneste måde, det kan løses på, det er ved en eller anden form for kompromis og dialog, men det er meget svært at se lige nu. Der har været masser af forslag om kompromisser, men for begge parter har de været uspiselige,« siger Jakob Erle.

USAs præsident, Barack Obama, mødtes lørdag med den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, og her opfordrede han til netop dialog mellem de stridende parter. Men kompromisser ligger ikke lige for, understreger Jakob Erle.

»Det er et land, som ikke har haft en tradition for kompromis og for sameksistens mellem forskellige synspunkter, men det bliver nødvendigt, for det er den eneste løsning, der er. Man kan ikke have en større del af befolkningen undertryk i længere tid, uden at det er virkelig, virkelig skadelig,« siger han.

Urolighederne har fået Det Hvide Hus til at fraråde amerikanske statsborgere at rejse til Egypten med mindre, det er strengt nødvendigt.

Det danske udenrigsministerium følger ifølge Borgerservice situationen i Egypten tæt og råder danskere til at vise agtpågivenhed i Cairo og Alexandria.

Dagens Gossip