Ekspert: Inspektører kan stadig finde nervegas i Syrien

Det vurderer John-Erik Stig Hansen, der er ekspert i kemiske og biologiske våben ved Center for Biosikring og Beredskab under Statens Serum Institut.

»De overlevende ofre er den afgørende kilde til at fastslå, hvilket giftstof de er blevet påvirket af. Giftstoffet vil være i dem i adskillige uger, og man kan identificere det ved at tage blodprøver af dem og foretage kliniske undersøgelser. Det store spørgsmål er, om det er et kemisk kampstof af militær kvalitet, eller om der tage om misbrug af et legitimt pesticid. Det vil kunne give en indikation af, hvem der står bag angrebet,« siger John-Erik Stig Hansen.

Han tilføjer, at svaret også kan ligge gemt i Ghouta-regionen i den østlige udkant af Damaskus, hvor giftgasangrebet i sidste uge menes at have fundet sted.

»Når ofrene har svaret på, hvor de var, da skyen ramte dem, så giver det en idé om, hvor nedslagsområdet for et eventuelt missil- eller granatangreb kan være. Når det er plads, kan inspektørerne koncentrere sig om at finde stumper og rester af det kemiske angreb. Inden for en dag eller to damper alle de væskeformede rester af, men der vil dels være mulighed for at finde det på indersiden af de beholder, som giftstoffet er blevet spredt fra, og dels i nedbrydningsrester i jorden via jordprøver,« forklarer John-Erik Stig Hansen.

Spørgsmål: Hvad fortæller det dig, at tre hospitaler på under tre timer modtog omkring 3.600 patienter, der blev indlagt med kramper og ikke-lysfølsomme pupiller, som Læger uden Grænser kunne berette i weekenden?

»Det viser i hvert fald, at der er blevet anvendt en temmelig stor mængde af det endnu ukendte stof. Det er ikke bare fremført i tre indkøbsposer, som man så det i terroranslaget i Tokyo i 1990erne. I Syrien er der tale om så store mængder, at man meget hurtigt kommer til at tænke på nogle professionelle, militære fremføringsmidler.«

Syriens styre har nægtet, at det stod bag angrebet, mens USA, Frankrig og Storbritannien i stigende grad føler sig sikre på, at forgiftningen var forårsaget af et kemisk middel, der blev anvendt i et raketangreb udført af regeringsstyrker. Et skeptisk Washington overvejer lige nu en militær aktion mod Syrien og siger, at styrets accept af FN-inspektørerne kommer for sent.

Holdet, der består af 20 eksperter i kemiske våben, og som har svenskeren Åke Sellstrom i spidsen, er alle klædt i blå FN-uniformer og er ledsaget af syriske sikkerhedsstyrker og en ambulance.

Dagens Gossip