Ekspert: Intet fordækt i dansk samarbejde med Blackwater

Danske soldater har handlet helt efter bogen, hvis de har samarbejdet med det omstridte amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater.

Det siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet og forsker i international sikkerhedspolitik, der mener, at danske politikere derimod har handlet problematisk.

- Det var soldaterne nødt til at passe for deres arbejde. Blackwaters telefonnummer var det, man fik af USA, når man skulle skaffe oplysninger, så det er der ikke noget mærkeligt i.

- Men det er meget problematisk, at regeringen ikke vil fortælle, hvad der foregår, når de bliver spurgt. Det er et stort demokratisk problem, siger Peter Viggo Jakobsen.

Ifølge Radio24syv, der har talt med en tidligere efterretningsanalytiker i Blackwater, udvekslede danske soldater ofte oplysninger med de amerikanske lejesoldater i løbet af den danske mission i Irak.

- Det er normal procedure, at man spørger dem, der ved noget, og amerikanerne havde udliciteret dele af efterretningsopgaverne til Blackwater, siger Peter Viggo Jakobsen til Ritzau.

Peter Viggo Jakobsen fortæller, at Forsvarets Efterretningstjeneste ikke havde ressourcerne til at bidrage med samme oplysninger som Blackwater.

- Når vi er i krig, er vi 100 procent afhængige af vores koalitionspartnere i sådan nogle sager.

Det er uvist, om Danmark betalte Blackwater for oplysninger og ydelser, men det er usandsynligt, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

- Jeg tvivler egentlig på, at de har betalt Blackwater, men jeg ved det af gode grunde ikke. Men det ville ikke være normal praksis.

Blackwater er et kontroversielt bekendtskab for Forsvaret, blandt andet fordi fem af firmaets lejesoldater i 2007 skød og dræbte 17 civile irakere og sårede 20 i det centrale Bagdad.

Sagen om Danmarks forhold til Blackwater skulle oprindeligt have været undersøgt af den nu nedlagte Irakkommission.

/ritzau/

Dagens Gossip