Ekspert: Iran og Saudi-Arabiens konflikt kan eskalere

Skrevet af admin

03/01/2016

Dagens topnyheder

Shiamuslimske Irans og sunnimuslimske Saudi-Arabiens dårlige indbyrdes forhold kan blive endnu værre, vurderer ekspert. For nuværende kæmper de to lande med hinanden mest via symbolske tiltag, men konflikten kan vokse.

Lørdag henrettede Saudi-Arabien en shiitisk religiøs leder - samt 46 andre dømt for terror - og natten til søndag blev den saudiske ambassade i Teheran brændt af. Efterfølgende har Irans religiøse leder ayatollah Khamenei lovet, at "guds straf" vil ramme Saudi-Arabiens politikere.

- Henrettelserne bliver set som en direkte provokation af Iran og shiamuslimer. Det var en ikkevoldelig shiitisk oppositionsfigur, der blev henrettet, siger Rasmus Christian Elling, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

- Iran er den shiamuslimske verdens leder, og undertrykte shiitiske samfund regionen over ser til Iran for beskyttelse. De forventer en hård reaktion på henrettelserne, siger han.

Modsat er Saudi-Arabien det mest betydningsfulde sunnimuslimske land i regionen, og landet er samtidig Vestens allierede. De to lande har længe været rivaler og står på hver sin side i konflikter i regionen.

Med søndagens skarpe retorik kunne det se ud, som om de to lande er kommet et skridt nærmere en egentlig konflikt.

- Det er drønsvært at dechifrere, hvor meget der bare er retorik og symbolpolitik. Men hvis den ene part er desperat, så begynder det at kunne få reelle konsekvenser, siger Rasmus Christian Elling.

- Vi har set, hvordan iransk-orienterede grupperinger, som Hizbollah i Libanon og Houthierne i Yemen, har svoret hævn. Så det kan sagtens eskalere, siger han.

Samtidig er der internt i Iran en kamp, hvor dele af styret op til det kommende valg i februar, kan have en interesse i en konflikt.

Det, der taler imod en eskalering, er, at både Iran og Saudi-Arabien har en interesse i, at konflikten ikke bliver værre. Interessen ligger blandt andet i en stabilisering af oliepriserne og evnen til at kunne samarbejde om en løsning på krigen i Syrien.

- Men noget kunne tyde på, at fordi den saudiske konge er blevet fremstillet som svag, har han måttet slå fast, at han er en stærk mand. Det er ikke til at sige, om det bare bliver ved signalerne, siger Rasmus Christian Elling.

- Men man må håbe og forvente, at de besinder sig, siger han.

/ritzau/