Ekspert: Islamisk Stat vil ramme kurdere i Tyrkiet

Tyrkiet slår hårdt igen mod Islamisk Stat (IS) og militante kurdere fra partiet PKK efter IS' nylige terrorangreb i grænsebyen Suruc og PKK's drab på tyrkiske politibetjente.

Det vurderer Tyrkiet-kenderen, lektor Daniella Kuzmanovic fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

- I juli indledte Tyrkiet en arrestationsbølge mod IS-sympatisører. Forholdet mellem Tyrkiet og IS har taget en ny drejning. Det er et kraftigt signal, når man både ransager IS og PKK, siger Daniella Kuzmanovic.

IS vil destabilisere fredsprocessen mellem Tyrkiet og PKK. I Istanbul har tyrkisk anti-terror-politi ransaget over 100 adresser, som mistænkes for at huse IS og PKK.

Aktionen foregik i 26 af Istanbuls distrikter med helikoptere og 5000 politibetjente. Samtidig beskød tyrkiske F-16 jagerfly fra tyrkisk luftrum tre IS-mål i Syrien. Det er første gang, at Tyrkiet bomber i Syrien i konflikten med IS.

Daniella Kuzmanovic påpeger, at Tyrkiet har en provisorisk regering. Ved valget mistede Recep Tayyip Erdogans AKP-parti sit absolutte flertal og må danne en koalitionsregering.

- Tyrkiet sender et signal til omverden om, at Tyrkiet har særlige sikkerhedsinteresser ved, hvad de anser som radikaliserede kurdere, som de ikke vil sidde overhørig. Kampen imod terror kan for Tyrkiet ikke kun handle om jihadister, siger hun.

IS vil spille Tyrkiet ud mod kurderne, der er deres direkte modstander i Syrien, som kampen om grænsebyen Kobani viste, mener Daniella Kuzmanovic.

- IS vinder, hvis de kan bringe parterne på konfrontationskurs, siger hun.

Mens konflikten raser, kan Tyrkiet ikke forhandle med PKK om at løse den kurdiske konflikt, mener Daniella Kuzmanovic.

- Begge parter har sat fredsprocessen på hold, mener hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip