Ekspert: Italien står i en ny situation med Renzi

Efter at den italienske premierminister Enrico Letta fredag er trådt ned fra sin position, er banen kridtet op for den 39-årige Matteo Renzi, der kan ende som ny partileder.

Dermed står Italien i en ny situation, lyder vurderingen hos lektor og Italien-ekspert Gert Sørensen fra Københavns Universitet.

- Det er der ikke tvivl om. Renzi er en ung mand og er meget dynamisk og meget ivrig efter at få Italien op at køre igen, siger Gert Sørensen.

Matteo Renzi ventes at blive pålagt opgaven med at skulle danne en ny regering, efter at den skrøbelige italienske koalitionsregering har været i et politisk stormvejr med centrum-højre.

- Det er så det, vi skal afvente. Om han er i stand til at følge op på de løfter og mange forventninger, som mange har til, at Renzi nu kommer ind, siger Gert Sørensen og fortsætter:

- Også på baggrund af, at han er det demokratiske partis leder og ikke kan affinde sig med ikke at have en mere direkte politisk indflydelse. Han vil simpelthen ikke længere sidde på sidelinjen.

Den 39-årige politiker har aldrig været i regering eller forbundet med den omfattende korruption, der har præget italiensk politik.

Derfor er det en mand uden stor, parlamentarisk erfaring, der nu kan afløse Enrico Letta.

- Jeg vil sige det på den måde, at vi skal se, hvad han duer til, fordi det er nu, at han skal træde i karakter, siger Gert Sørensen og uddyber:

- Så må man tage stilling til, om han kan føre linjen videre eller måske kan accelerere, som han også selv har udtrykt ønske om. Han kan fremskynde nogle af de reformer, som Letta måske ikke er kommet så langt med.

Lektoren fra Københavns Universitet nævner, at Matteo Renzi også er klar over, at det er en ret stor risiko, han påtager sig.

- Der har trods alt været en vis stabilitet under Letta. Men Renzi har også ret i, at den udvikling er gået lidt i stå, siger Gert Sørensen.

Han nævner tre opgaver, der vil have stor betydning for Matteo Renzi, hvor den første vil være Italiens samarbejde med Europa, for det andet skal økonomien tilbage på fode, og så skal han reformere dele af det politiske system.

/ritzau/

Dagens Gossip