Ekspert: Jagten på IS-ledere øger de civiles risiko

Skrevet af admin

14/04/2016

Mest læste i dag

Uanset et udvidet politisk mandat til danske F-16 i bombningerne af Islamisk Stat, der kan indebære øgede civile tab, så vil forsvaret være meget tilbageholdende.

Det mener militærekspert og lektor Peter Viggo Jakobsen ved Forsvarsministeriets Institut for Strategi.

Ifølge et svar fra forsvarsminister Peter Christensen (V) til Folketingets forsvarsudvalg får danske piloter nu lov til at bombe Islamisk Stat i Syrien og Irak, på trods af, at det kan koste civile irakere eller syrere livet.

- Ændringen lægger op til situationer, hvor man kan komme til at slå civile ihjel, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Det er udtryk for, at krigen har fået en anden karakter. Danmark lægger sig på linje med de andre koalitionslande for at kunne bidrage så effektivt som muligt. Men uden at vi kommer i uoverensstemmelse med folkeretten, så vi ikke begår krigsforbrydelser, siger han.

- Men jeg tror ikke, vi i voldsomt større udstrækning end tidligere vil ramme civile. For så mister man den folkelige opbakning, og ender med at tabe propagandakrigen. Det er en knivsæg, de vestlige lande skal gå på, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han peger på, at det netop var ved at skabe store problemer i Afghanistan, at der døde for mange civile i forbindelse med bombeangreb.

Spørgsmål: For så fremstår vi ikke bedre end fjenden?

- Præcis. Det er meget svært at sige, at vi går i krig af humanitære årsager og for at beskytte menneskeliv, hvis der dør for mange af dem, vi skal beskytte. Det hænger jo ikke sammen heller ikke med vores værdier og selvforståelse, så dræber vi for mange civile på den måde, så taber vi krigen, siger han.

Spørgsmål: - Hvorfor så en anden politisk kurs nu?

- Man prøver at gå efter lederne af Islamisk Statbevægelsen for at se, om man paralysere dem og dermed få stoppet krigen hurtigere.

- I Libyen bombede man primært stationære mål som kommandocentraler og ammunitionsdepoter, der jo ikke flytter sig. Men nu går man efter centrale ledere, der hele tiden bevæger sig.

- Her er man nødt til at slå til, når muligheden byder sig, og de gemmer sig jo ofte bag civile netop for at undgå at blive dræbt, siger han.

/ritzau/