Ekspert: Jihadister og banditter venter danske soldater

Det er en blandet skare af jihadister, smuglere og landevejsrøvere, der venter de danske soldater i det nordlige Mali, hvis politikerne efterkommer en anmodning fra FN om at sende omkring 250 danske soldater til det vestafrikanske land.

Det fortæller Monique Alexis fra sit kontor i Malis hovedstad, Bamako, hvor hun er strategisk rådgiver for Institut for Menneskerettigheder.

- Der er jihadister fra de grupper, der invaderede det nordlige Mali i 2012, men der er også egentlige banditter, der bare prøver at tjene penge ved plyndringer, siger hun.

- Og ofte er grænserne mellem grupperingerne meget udflydende, siger hun.

Fælles for grupperne er, at de er svært bevæbnede, bekæmper regeringen og angriber de udsendte FN-soldater, hvoraf mere end 50 har mistet livet det seneste halve år.

De fleste soldater er dræbt i angreb med vejsidebomber.

Mali har fra gammel tid huset hovedfærdselsårerne for især narkotika, våben og menneskesmugling, og ruterne går stadig igennem den nordlige del af landet.

- Derfor er der også grupper af traffickere (smuglere red.), der angriber FN-styrkerne for at destabilisere området, så de kan blive ved med at tjene penge uden myndighedernes tilstedeværelse, siger Monique Alexis.

De væbnede grupper i Mali indgik i sommer en fredsaftale, men freden er skrøbelig.

Derfor kan det også ende med et længerevarende engagement, når Danmark inden længe forventes at sende soldater til Mali som led i regeringens varslede "yderligere militære bidrag" til FN-missionen i landet.

- Der kommer i hvert fald til at gå tre år, før der for alvor er håb om en form for varig fred, siger Monique Alexis.

Regeringen har i sit nyligt fremsatte lovkatalog varslet en afklaring af det kommende militære bidrag til Mali og vil efter planen fremlægge beslutningsforslag om det i første halvdel af november.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip