Ekspert kalder brugerbetalings-kommission spild af penge

»Jeg har svært ved at forestille mig, at man på et år kan grave nye konklusioner frem, som man ikke allerede er bekendt med. Konsekvenserne ved at indføre brugerbetaling på universiteter er meget velbelyste. Både på det principielle plan og fra erfaringer fra udlande. Det vil være spild af penge,« siger Palle Rasmussen.

»Det er jo ikke første gang, det her bliver diskuteret, så der er ikke den store fornuft i at undersøge netop fordele og ulemper ved brugerbetaling på videregående uddannelser,« siger han.

Ifølge professoren har Venstre ret i, at brugerbetaling med al sandsynlighed vil medføre »positive incitamentsstrukturer«, som Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen (V) kalder det.

»Vi ved allerede, at hvis man skal betale for sin uddannelse, så vil man automatisk blive mere målrettet. Den erfaring har vi også fra masteruddannelserne, hvor man indførte brugerbetaling for 20 år siden,« siger Palle Rasmussen og uddyber:

»Omvendt vil brugerbetaling også betyde, at vældig mange mennesker kan få svært ved mobilisere penge til uddannelsen. Det vil klart begrænse adgangen til, hvem der kan få en uddannelse,« siger han.

Uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaard (R) befinder sig lige nu i Israel, men til Berlingske Nyhedsbureau oplyser ministeriet, at ministeren på regeringens vegne kategorisk afviser at lade en kommission undersøge brugerbetaling på landets uddannelser.

Dagens Gossip