Ekspert kalder privathospitaler nødvendig konkurrence

Det er helt naturligt og en »fornuftig løsning« mener sundhedsøkonom ved Det Nationale Institut for Kommunernes og Regioners Analyse og Forskning, Jakob Kjellberg.

»Jo kortere ventetider man har til at løse et problem, jo større udsving kan der være i brugen af diagnostisk udstyr. Det kan eksempelvis være undersøgelser med en CT-scanner, hvor man kan opleve, at folk står i kø. Så kan man enten købe flere CT-scannere, eller så skal man købe den ekstra kapacitet i privat regi, hvis man ikke kan nå det inden for de tidsrammer, der er,« siger Jakob Kjellberg.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser over for Berlingske fredag, at regionerne får brug for at involvere privathospitalerne mere, end de gør allerede. Men ifølge Jakob Kjellberg, kan det være meget fornuftigt at lade privathospitaler holde offentlige sygehuse i skak.

»Der er intet, der tyder på, at det offentlige er billigere end private eller omvendt. Men der er meget der tyder på, at hvis politikere tilbyder en garanti til patienter et sted, så er det en god idé, at der er en sanktionsmulighed, så hvis løftet ikke overholdes, så er der et andet alternativ,« siger Jakob Kjellberg.

Udredningsretten har i lang tid været en mærkesag for regeringen, hvor man har ønsket at rette op på problemer med ventetider på over hele og halve år.

I Venstre roser man Danske Regioner for at »trodse regeringen« ved at åbne op for et udvidet samarbejde med privathospitalerne i forbindelse med den nye udredningsret. Men et udvidet samarbejde er nødvendigvis ikke nok, mener man.

»Vi mener, man bør være åbne over for at udlicitere specifikke opgaver til det private. Vi ved jo fra regionerne, at når man køber eksempelvis MR scanninger i privat regi, så kan man få det til 70 til 80 procent af, hvad det ville koste, hvis det offentlige skulle tage sig af det,« siger Sophie Løhde (V).

Også Konservative håber på et bedre samarbejde mellem det offentlige og privat på sygehusområdet. Her er man »godt trætte af regeringens ideologi-ræs« og modstand mod privathospitaler.

»Der er mange behandlingsområder, hvor man kan sikre en bedre og hurtigere behandling, hvis man forbedrer samarbejdet mellem det offentlige og private. Det kan eksempelvis være i forbindelse med ganske almindelige scanninger. Dem kan man hurtigt få foretaget hos privathospitalerne frem for, at man skal i kø hos det offentlige,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip