Ekspert: IS kan tage skyld for Dhaka-angreb uden at stå bag

Skrevet af admin

03/07/2016

Dagens topnyheder

Selv om Islamisk Stat har taget skylden for fredagens angreb på en café i Bangladesh, siger regeringen, at en lokal gruppe står bag.

Islamisk Stat tager ofte skylden for angreb, de ikke har planlagt, fortæller terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske forsvarshøjskole.

- Islamisk Stat tager automatisk skylden, uanset om de har været involveret eller ej. Det gør de, fordi de vil fremstå som succesfulde, siger han.

Allerede fredag lagde Islamisk Stat billeder på internettet af fem mænd, som hævdes at have deltaget i angrebet.

I den forbindelse skrev Islamisk Stat ifølge Reuters, at ingen borgere fra "korsførende nationer" kan føle sig sikre, så længde der bliver bombet i muslimske lande.

Bangladesh' regering påstår dog, at det er den lokale gruppe Jamaat-ul-Mujahideen, som står bag angrebene.

- Vi har set eksempler på, at Islamisk Stat har taget skylden, selv om der ikke var nogen umiddelbar kobling, siger Birthe Hansen, terrorforsker fra Københavns Universitet.

- Det gør de fordi, det booster dem, hvis de ser ud til at kunne slå til i et endnu større omfang, end de faktisk kan, siger hun.

Sent fredag lokal tid blev gæsterne på en café i diplomatkvarteret i Bangladesh' hovedstad, Dhaka, angrebet.

Da politiets elitestyrker efter mere end 10 timers gidselaktion stormede caféen, blev tabstallet opgjort til 20 civile, to betjente og seks gidseltagere. En syvende angriber blev anholdt.

Jamaat-ul-Mujahideen blev dannet i 1998 og har været ulovlig i Bangladesh siden 2005. Gruppens formål er at vælte landets regering og indføre en muslimsk, religiøs stat med sharialov.

Også lokale grupper, der kæmper for at opnå et nationalt mål, kan have interesse i at associere sig med Islamisk Stat, fortæller Birthe Hansen, der dog understreger, at hun ikke kender til grupperne i Bangladesh.

- Når de erklærer, at de er en del af noget større, giver det gruppen pondus. Det skaber også mere frygt, om det de har gjort, hvis man kan forvente, at der kommer flere angreb, siger terrorforskeren

/ritzau/