Ekspert: Konservative får dårligste valg i mands minde

Skrevet af admin

07/11/2013

Dagens topnyheder

Det Konservative Folkeparti står til at få det dårligste kommunalvalg i 50 år.

Udmeldingen kommer fra kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, som ikke er i tvivl om, at De Konservatives landspolitiske nedtur igennem flere år også vil kunne mærkes ude i kommunerne.

- Bevægelserne er så ekstremt store, at det kommer til at slå igennem med stor kraft. Det bliver de nødt til at erkende i stedet for at tro, at det ikke behøver at betyde det store, at de har mistet to ud af tre stemmer.

Til kommunalvalget i 2009 stod De Konservative til at få 10,5 procent af stemmerne.

Nu viser den seneste Voxmetermåling, at partiet kun kan regne med opbakning fra 3,1 procent af vælgerne.

Ved landsrådet i september sagde partiformanden, Lars Barfoed, at partiets 12 borgmesterposter skal forblive på konservative hænder.

Derudover proklamerede partitoppen, at kandidaterne skulle vælges ind bredt geografisk, så der ikke er hvide pletter på landkortet. Målet er at få otte procent af stemmerne.

- Der vil komme hvide pletter på landkortet, det vil ikke holde stik, siger Roger Buch.

Kommunernes reelle spærregrænser ligger i de fleste tilfælde på omkring tre til fire procent.

Det interessante ved det er, at dér ligger De Konservative i de fleste kommuner, fortæller Roger Buch.

Imidlertid mener han ikke, at målet om at beholde borgmesterposterne er helt urealistisk.

- Den blå blok er samlet set gået frem siden 2009. Så deres redning kan være, at Venstre og Liberal Alliance får et godt valg. Og måske vil Socialdemokraterne pege på en konservativ borgmesterkandidat for at drille Venstre og fjerne en af deres fjer i hatten.

Ifølge Roger Buch er der ellers kun ét "men" i forhold til de dystre forudsigelser for De Konservatives resultat ved kommunalvalget.

- Den eneste redning, man kan forestille sig, er, hvis der sker et eller andet abnormt og ekstremt i landspolitikken, som vender op og ned på meningsmålingerne, siger han.

/ritzau/