Ekspert: Krigernes familier skal tale dem fra at rejse

Skrevet af admin

24/01/2014

Mest læste i dag

Under krigen i Syrien er 11 af de personer, der er rejst fra Danmark for at deltage i kampene, blevet dræbt, og i alt er mindst 90 taget af sted til det blodige opgør, vurderes det i den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark.

Ikke kun unge danskere tager til Syrien, fortæller Shahamak Rezaei, der er lektor ved institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet

- Der er visse grupperinger i de vestlige lande, herunder Danmark, der er tilhængere af en militant islamistisk ideologi. Øverst på deres dagsorden står en kamp mellem to verdener, de troende og de vantro, siger lektoren, der har forsket i radikalisering.

Der er ikke tidligere set så mange danskere, som på så kort tid er rejst til en krigszone, vurderer PET. De nationale grænser er ikke relevante for dem, fortæller lektoren.

- De ser verden som en global kampplads, og derfor er de villige til at kæmpe for det, de tror, er det rette, under fremmede himmelstrøg, siger han.

Han fremhæver desuden, at det er forholdsvis nemt at rejse til Syrien gennem Tyrkiet, uden at der bliver stillet spørgsmål til, hvor man er på vej hen. Det ser langt mere suspekt ud at købe en flybillet til for eksempel Afghanistan.

Ifølge PET har de krigere, der vender tilbage, stor gennemslagskraft i ekstremistiske miljøer. Efterretningstjenesten kontakter blandt andet lærere, socialarbejdere og religiøse ledere for at få dem til at forsøge at tale unge fra at drage i krig i Syrien.

- For mig at se er der kun en løsning, siger Shahamak Rezaei.

- Der skal ske en holdningsændring dybt inde i grupperne selv, og deres nære civilsamfund skal engageres i sagen, siger han.

De potentielle krigere nærer nemlig dyb mistillid til de offentlige myndigheder.

- Det skal være medlemmer af deres egen familie eller etniske gruppe, der taler dem fra at rejse, siger han.

/ritzau/