Ekspert: Læger risikerer at miste klinikker

Det kan koste lægerne dyrt, hvis de gør alvor af truslerne om at lukke deres klikker, hvis regeringen som ventet griber ind i lægekonflikten.

Det siger Kent Kristensen, sundhedsjurist fra Syddansk Universitet.

- De kan miste retten til at praktisere med offentligt tilskud, og de kan ikke være sikre på at fastholde den praksis, de har investeret i, siger han til Newspaq.

Regeringen fremlægger senere fredag et lovforslag om almen praksis. Det sker, efter at regionerne har opsagt aftalen med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) fredag morgen.

- Hvis et lovindgreb har virkning fra før 1. september og ikke respekterer udløbet af vores aftale, så er jeg overbevist om, at lægehusene lukker før 1. september, siger formanden for PLO, Henrik Dibbern til Ritzau.

Men lægerne skal tænke sig godt om, inden de lukker ned for patienter i protest, mener sundhedsjurist Kent Kristensen.

- Et lovindgreb erstatter den aftale om overenskomst, der ligger i dag. Hvis man som praktiserende læge vælger ikke at overholde den nye aftale, er der tale om aftalebrud. I den situation vil Sundhedsstyrelsen ensidigt kunne ophæve aftalen med den enkelte læge, så de mister retten til at praktisere med offentligt tilskud, siger han.

Den praktiserende læge risikerer også at miste investeringen i sin praksis, påpeger Kent Kristensen.

- Lægen sætter sin investering på spil i sin klinik, for han er ikke sikker på, at han kan genåbne den. Det kan være, at myndighederne siger: Det kan godt være, at du har haft en fin praksis i midtbyen, men vi har lægemangler og mangler en klinik i Lemvig. Så der kan du få det nye nummer, siger han.

Konflikten mellem regioner og praktiserende læger skyldes, at regionerne i højere grad ønsker at styre udviklingen i almen praksis bl.a. åbningstider og tilgængelighed.

Foreningen Danske Patienter er kede af konflikten og kalder det et "ekstremt kampskridt", hvis de praktiserende læger lukker i protest.

- Patienterne risikerer at komme i klemme. De mest syge vil gå på sygehuset, men systemet bliver hurtigt overbelastet, og mange patienter vil opgive at gå til læge, og det kan betyde, at den sygdom, vi fejler, vil udvikle sig, siger formand Lars Engberg til Newspaq.

Overenskomsten mellem Danske Regioner og de praktiserende læger løber frem til 1. september.

Ifølge kilder i regeringen vil et lovindgreb først have virkning fra den dato. Hvis det bliver tilfældet, vil lægerne ikke gøre alvor om deres trusler om at lukke lægehusene.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip