Ekspert: Lavere afgifter går ud over folkesundheden

Sådan lyder vurderingen fra professor i offentlig økonomi og velfærd, Mette Wier, Roskilde Universitet, efter at regeringen og de borgerlige partier har aftalt at fjerne afgiften på sodavand og sænke afgiften på øl.

»Krisen skræmmer både befolkningen og politikerne. Det er også alvorlige tider, men man kan bare sige, at det sundhedsmæssigt har sin pris,« siger Mette Wier.

Hun var i 2009 formand for en forebyggelseskommission nedsat af den daværende borgerlige regering. Kommissionen endte med at anbefale en fordobling af afgifterne på sodavand ud fra den betragtning, at det kunne afholde nogle af de mest udsatte grupper fra at indtage mere og mere sodavand.

»Danske børn og unge drikker fire gange så meget sodavand, som de ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer bør gøre,« siger Mette Wier med henvisning til styrelsens retningslinjer, der siger maksimalt en halv liter om ugen.

Og det høje forbrug af sodavand vender den tunge ende nedad.

»Det er især mange blandt de unge og de dårligst uddannede, har et højt forbrug, og som kan lade sig friste af lavere priser,« siger Mette Wier.

Hun vurderer, at afgiftssænkelsen ikke vil få stor betydning for det, der er regeringens egentlige sigte - at skabe vækst i Danmark.

»Jeg tror, det har en meget begrænset effekt. Grænsehandel er ikke løsningen på de problemer, vi står med omkring vækst og beskæftigelse. Det er en lidt kortsigtet tankegang, og regningen kommer først om 10-20-30 år i form af flere livsstilssygdomme,« siger Mette Wier.

Også tandlægerne frygter for konsekvenserne.

»Det er hul i hovedet at gøre det billigere at købe sodavand,« siger Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg i en kommentar.

Tendensen har i mange år været, at danskerne får færre og færre huller i tænderne, men ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg er der tegn på, at den positive udvikling er ved at stagnere. Undersøgelser har desuden vist, at hver syvende teenager i større eller mindre grad har syreskader på tandemaljen.

Den danske detailhandel derimod jubler over afgiftssænkelserne. Hos Dansk Supermarked og COOP vil man sænke priserne på sodavand og øl, så det afspejler de lavere afgifter.

»Det er et skridt i den rigtige retning i forhold til at trække handel og arbejdspladser nord for den dansk-tyske grænse,« siger pressechef i Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand.

Venstres folketingsmedlem og retsordfører Karsten Lauritzen (V) lagde heller ikke skjul på sin begejstring, da aftalen var landet søndag aften.

»Er glad for vækstaftalen, for eksempel fjernelsen af sodavandsafgiften = arbejdspladser. Og det er vigtigere end folkesundheden! Cola til folket!,« skrev Karsten Lauritzen på Twitter.

Spørgsmål: Er afgifter ikke netop med til at begrænse folks forbrug af usunde varer?

»Folk er godt klar over, at sodavand er usundt, det har de ikke brug for bedrevidende politikere til at fortælle dem,« siger Karsten Lauritzen i en uddybende kommentar.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip