Ekspert: Loft kæmper for at vaske hænderne

Kampen om at undgå at blive syndebuk i skattesagen omkring Stephen Kinnock tager til. Tidligere departementschef Peter Loft undsiger nu sin daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Først til januar skal Peter Loft vidne i Skattesagskommissionen. Imidlertid er der ikke noget i vejen for, at han allerede nu går i pressen for at forsvare sig.

Det mener lektor i forvaltningsret Sten Bønsing.

- Han har formentlig den interesse, som alle involverede i sagen har, nemlig at slippe for selv at få et ansvar. Man kan næsten ikke forestille sig andet motiv, siger Bønsing.

Den tidligere departementschef siger i Politiken, at "det var mit job løbende at holde ministeren orienteret om vigtige sager".

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) sagde ellers i Skattekommissionen i tirsdags, at han "ikke fik referat og ikke blev briefet" om de møder, som departementschef Loft holdt med Skat København om sagen.

Skattesagskommissionen skal undersøge, om nogen - for eksempel Skatteministeriet - i 2010 blandede sig ulovligt i sagsbehandlingen, da Skat København afgjorde, at Kinnock med arbejde i udlandet ikke var skattepligtig i Danmark.

I modsætning til andre ministerier, må lige netop Skatteministeriet ikke blande sig i konkrete afgørelser i en lokal skatteforvaltning, forklarer Sten Bønsing.

Ministeriet må ifølge eksperten formentlig godt følge tæt med i sager og give retningslinjer for, hvordan regler skal fortolkes.

- Departementet og ministeren må bare ikke være med til at afgøre den enkelte skattesag. Kommissionen skal undersøge, om den skarpe grænse er overtrådt, siger Bønsing.

Hvor grænsen går er imidlertid svært at sige.

- Selvfølgelig kan man spørge så meget, at det til sidst lægger et psykologisk pres, siger Bønsing.

Kinnocks hustru, Helle Thorning-Schmidt (S) blev statsminister året efter afgørelsen om hendes mands skattepligt.

 

Dagens Gossip