Ekspert lovpriser F-35: Det er en flyvende computer

Skrevet af admin

12/05/2016

Dagens topnyheder

Kampflyet Joint Strike Fighter eller F-35 er det mest moderne fly, der mest af alt er en flyvende computer.

Med de ord lægger major ved Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet Karsten Marrup ikke skjul på, at F-35-kampflyet efter hans mening er det bedste valg for Danmark.

- Det er et andet type fly end de to andre. Det er en flyvende computer mere end noget andet. De andre flytyper ville være mere af det samme som F-16-flyet. Men F-35 er noget andet og noget bedre, siger han.

Han er ikke i tvivl om, at Joint Strike Fighter med en gedigen computerkraft, som ikke er set før i kampfly, er det, der bedst ruster Danmark til fremtiden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) har på et pressemøde torsdag formiddag offentliggjort, at Danmark efter regeringens opfattelse bør afgive en ordre på 27 fly af typen F-35A Lightning II.

Tre flytyper har været under overvejelse. Det gælder foruden Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin kampflyet Eurofighter og Super Hornet fra Boeing.

Joint Strike Fighter-kampflyet er blevet kritiseret fra flere sider og af forskellige årsager. Et af kritikpunkterne har været, at flyet ikke er færdigudviklet endnu. Men det er Karsten Marrup ikke bekymret over.

- Projektet er for stort til at fejle. Det skal bare virke. Det ville være naivt at forestille sig, at man designer et fly, går ud og bygger det, og så virker det bare. Selvfølgelig gør det ikke det.

- Så der har været nogle problemer undervejs, og flere ting vil dukke op. Men der er ingen tvivl om, at det nok skal blive løst, lyder det fra majoren.

Hans bud er, at man første gang vil se et F-35 fly på vingerne i Danmark i år 2021.

- Det vil tage et års tid at få forhandlet aftalen på plads. Derefter vil det tage tre års tid, før de bliver leveret. Så skal piloterne flyve rundt i det i USA for at lære det at kende. Så 2021 er mit bedste bud lige nu, siger Karsten Marrup.

Syv partier er med i forligskredsen om indkøb af nye kampfly. De skal mødes torsdag eftermiddag og drøfte aftalen nærmere.

/ritzau/