Ekspert: Mærkværdigt forløb omkring Friis Bach-afgang

Skrevet af admin

21/11/2013

Dagens topnyheder

Christian Friis Bach (R) vil på et pressemøde torsdag klokken 13.15 trække sig som udviklingsminister. Det erfarer Ritzau.

Beslutningen kommer bag på politisk kommentator Troels Mylenberg, der vurderer, at forklaringen må ligge i Friis Bachs orientering af Folketinget om rodet i klimaorganisationen GGGI.

Der har ministeren før udtalt, at han burde have orienteret Folketinget tidligere.

- Men det, der gør det så mærkeligt, er, at sådan et pres normalt plejer at komme fra en opposition, der føler sig underinformeret. Men oppositionen synes at være lige så overraskede over, hvad der er ved at ske, som alle vi andre.

Flere medier skriver torsdag, at Christian Friis Bach ikke ønsker at sidde som udviklingsminister, mens en undersøgelse af hans rolle i GGGI-sagen finder sted.

- Man må formode, at der står et eller andet i den undersøgelse, som er mere eller mindre ansvarspådragende for Christian Friis Bach. Men hvad det kan være, kan jeg simpelthen ikke gennemskue, siger Troels Mylenberg.

Han mener, at det vil være oplagt at lede efter Christian Friis Bachs afløser i den radikale folketingsgruppe, og her ser Troels Mylenberg to oplagte kandidater.

- Rasmus Helveg Pedersen har beskæftiget sig med udviklingspolitik. Og han har i øvrigt i en årrække arbejdet i Folkekirkens Nødhjælp og i andre bistandsorganisationer. Han har lidt den samme profil som Christian Friis Bach. Så det er en oplagt afløser.

- Men det kunne også være Sofie Carsten Nielsen, der efterhånden står på spring for at træde ind på en ministerpost.

Spørgsmål: Hvilket eftermæle vil Christian Friis Bach efterlade sig?

- Det kommer fuldstændig an på, hvad årsagen til, at han går af, er. Men indtil videre er han kendt og respekteret for sin faglighed og sin ordentlighed. Men også for sin måske ikke alt for store politiske muskelkraft.

- Han er dygtig og vellidt. Han er inde i sagerne. Men det er også på et område, hvor man kan sige, at de store politiske slagsmål sjældent foregår, siger Troels Mylenberg.

/ritzau/