Ekspert: Merkel eller Steinbrück - det gør ikke det store for Danmark

Det til trods, så vurderer lektor Karl Christian Lammers fra Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, at det ikke vil spille den store rolle for Danmark, om det bliver Angela Merkel eller den socialdemokratiske modstander Peer Steinbrück, der vinder det tyske forbundsdagsvalg søndag.

Alligevel peger han dog på, at falder stemmerne ud til Steinbrücks fordel, kan der være en mindre forandring på vej mod det danske erhvervsliv.

»Hvis det skal blive lidt vigtigt for Danmark, skal der komme en socialdemokratisk-grøn regering, fordi den satser på alternativ energi. Den vil hæve mindstelønnen og dermed øge købekraften, og de to felter vil give nye muligheder for dansk industri,« siger Karl Christian Lammers.

Bliver det omvendt Merkel, som får en tredje periode som kansler, vil den tyske og den dansk EU-politik ligge tættere, end hvis Socialdemokraterne kommer til i Tyskland.

»Merkel har ikke visioner om Europa, og hvordan Europa skal udvikle sig. Hun bliver kaldt en lille europæer. Den politik, som den nuværende regering i Tyskland fører i Europa, nemlig kooperation og samarbejde i stedet for integration, som Socialdemokraterne vil, lægger mere til danskerne. Danmark er nemlig heller ikke interesseret i en forceret europæisk integration,« siger Karl Christian Lammers.

Ser man den tyske betydning for Danmark i forhold til USA og den amerikanske betydning for danskerne, er det klart førstnævnte, der bør have mest fokus, mener lektoren fra Saxo-Instituttet.

»Tyskland er jo langt vigtigere for Danmark end USA. Både politisk og økonomisk, og i EU plejer Tyskland og Danmark at arbejde sammen,« siger Karl Christian Lammers.

Omvendt er Danmark dog ikke af helt så stor betydning for Tyskland, understreger han.

»Danmark er en god partner, og set med tyske briller er det selvfølgelig vigtigt, at der ingen bilaterale problemer er. Men det er der heller ikke, så Tyskland koncentrerer sig ikke så meget om Danmark, fordi vi ikke spiller den store rolle i tysk politik.«

Dagens Gossip