Ekspert: Merkel og Thorning sendte vigtige signaler

Skrevet af admin

19/06/2014

Mest læste i dag

Alt står fortsat åbent, men der blev sendt vigtige signaler, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den tyske forbundskansler Angela Merkel torsdag mødte pressen i Berlin. Det vurderer professor Marlene Wind fra Københavns Universitet.

Da Merkel og Thorning mødte pressen fastslog de ellers begge, at de ikke havde brugt mødet til at tale om Thornings muligheder for at sikre sig posten, men de udsagn skal man formentlig ikke lægge for meget i, mener Marlene Wind.

- Selvfølgelig har man lige skulle finde ud af, hvor du er henne i det her, og hvor jeg er. Vil du kunne støtte mig, og vil jeg stille op? Det foregår altid ved den slags møder, siger Marlene Wind.

Hun mener, at Angela Merkel sendte det vigtigste signal efter mødet, da hun fastslog, at man godt kan blive formand for Det Europæiske Råd, selvom man kommer fra et land uden for euroen. Netop den post bliver Helle Thorning-Schmidt af flere kilder nævnt som et bud på.

- Alle, der analysere det her, peger på, at én af de største forhindringer for Thorning er, at Danmark står uden for euroen. Der kan være lande i eurozonen, som mener, at man ikke kan have en formand for Det Europæiske Råd, som ikke selv er medlem af eurozonen.

- Nu siger Angela Merkel, at det mener hun ikke, er et argument. Så hvis der kommer andre som eksempelvis Frankrigs præsident François Hollande med det argument, så har Merkel fastslået, at det ikke er hendes vigtigste indvending mod Thorning, siger Marlene Wind.

Helle Thorning-Schmidt fik også sendt flere signaler på pressemødet, mener Marlene Wind.

Thorning gav sig tid til at fortælle om, hvordan hun ser EU's arbejde og prioriteter de næste fem år. Thorning understregede blandt andet, at hun ser det som en særskilt opgave, at der bliver holdt sammen på alle 28 lande - ikke kun de 11 lande i eurozonen.

- Det er utrolig vigtigt. Det er noget af det, som den britiske premierminister, David Cameron, også er bekymret for. At det hele falder fra hinanden, fordi eurozonen er de eneste tilbage i førersædet, siger Marlene Wind.

Hun hæfter sig også ved, at Thorning i modsætning til Merkel ikke klart udtrykke støtte til luxembourgske Jean-Claude Juncker, der nævnes som bedste bud på en kommissionsformand.

- Hvis Thorning skal have en post, så kan det ikke nytte noget, at hun lægger sig på samme linje som Juncker. Hvis hun skal bruges som socialdemokraten, der balancerer Juncker, så skal hun adskille sig fra ham, så hun kan få opbakning fra blandt andre Frankrig og Italien, siger Marlene Wind.

/ritzau/