Ekspert: Mindretal kan ikke tvinge bankunion til afstemning

Skrevet af admin

24/06/2015

Dagens topnyheder

Det er spil for galleriet, når tre partier med Dansk Folkeparti i spidsen vil sende spørgsmålet om Danmarks indtræden i den europæiske bankunion til folkeafstemning.

Det mener Bjarke Møller, der er direktør for Tænketanken Europa.

Justitsministeriet har fastslået, at bankunionen ikke vil medføre suverænitetsafgivelse, og derfor er der intet til hinder for, at et flertal i Folketinget kan beslutte at indtræde i den.

Selv om grundloven indeholder en mulighed for, at 60 af Folketingets 179 mandater kan kræve en folkeafstemning, så gælder det ikke bankunionen.

- Grundlovens paragraf 42, stykke 6, indeholder undtagelser, der omfatter eksisterende traktatmæssige forpligtelser, men også indgåelse af nye traktater, som en del af bankunionen vil have karakter af.

- Og man kan sige, at bankunionen sådan set allerede har været til folkeafstemning. Det var den i 1986, da vi gik ind i det indre marked, siger han.

Bjarke Møller siger, at han personligt har gjort Dansk Folkeparti opmærksom på reglerne, og derfor forstår han ikke det vedholdende krav om at ville have alle danskere med stemmeret til aktivt at tage stilling til bankunionen.

- Jeg betragter det her som Kristian Thulesen Dahl, der sender soldater i byen for at forvirre fjenden og lægge pres på Lars Løkke Rasmussen.

- Det er spil for galleriet og vildledning. Vi har talt med flere juridiske eksperter, der er enige, og derfor er mit bedste forslag til de tre partier at få gennemført en ændring af grundloven, for det kræver det, hvis bankunionen skal til afstemning, siger Bjarke Møller.

I forbindelse med valget til Europaparlamentet sidste år blev der afholdt folkeafstemning om Danmarks accept af EU's patentdomstol.

Der er dog en grundlæggende forskel på patentdomstolen og bankunionen, forklarer Bjarke Møller.

- I forhold til patentdomstolen afgiver vi ikke suverænitet ved at indtræde i bankunionen, som den er indrettet. Man har blandt andet mulighed for at træde ud igen, siger han.

Foruden Dansk Folkeparti har Enhedslisten og Liberal Alliance inden valget sagt, at de vil have gennemtrumfet en folkeafstemning om bankunionen uden om et eventuelt flertal i Folketinget.

/ritzau/