Ekspert: Muslimske kvinder løber risici ved skilsmisse

Skrevet af admin

02/03/2016

Mest læste i dag

Med skjult kamera afdækker TV2 i dokumentaren "Moskeerne bag sløret", hvordan danske imamer i flere moskeer rådgiver kvinder om, at de ikke må sig nej til sex.

Og en muslimsk kvinde, som bliver undertrykt af sin stærkt religiøse mand, er stillet uden særlig mange muligheder for at komme ud af sit ægteskab.

Det siger Sofie Danneskiold-Samsøe, som er adjunkt og ph.d. og har forsket i vold mod etniske minoritetskvinder.

- Når man som etnisk kvinde bliver stillet over for nogle krav i ægteskabet, man ikke kan leve op til, har man ikke mulighed for at gå. I hvert fald kræver en skilsmisse en imams godkendelse, hvilket stiller kvinden meget skidt, siger Sofie Danneskiold-Samsøe.

Ved en skilsmisse risikerer kvinden, at hendes familie og omgangskreds slår hånden af hende. Og samtidig kan hun være usikker på, om hun kan få forældremyndigheden over børnene.

- En etnisk kvinde er beskyttet ligesom alle mulige andre borgere i Danmark, men problemet er, at der i nogle miljøer er et parallelt retssystem med en sharialov, som foreskriver noget andet, siger Sofie Danneskiold-Samsøe.

- Kvinden kan gå til de danske myndigheder, men der er et pres fra miljøet og fra familien, selv om hun har den danske lovgivning på sin side.

TV 2 har ved brug af skjult kamera i en dokumentar afdækket, hvordan flere moskeer lægger lokaler til en række kontroversielle udtalelser.

Blandt andet belærer en imam i Grimhøj-moskeen tilhørerne om, hvilke blodige straffe - herunder stening - Koranen dikterer ved blandt andet utroskab.

I to andre klip rådgiver foredragsholdere i Grimhøj-moskeen muslimske kvinder om, hvordan de skal slå deres børn, hvis barnet ikke vil bede. Og en foredragsholder fortæller, at det ifølge Koranen er forbudt for muslimske kvinder at arbejde sammen med mænd.

Hvis flere kvinder skal hjælpes, er der behov for at øge antallet af pladser på kvindekrisecentrene, fordi der ikke er plads til alle de kvinder, der har behov, siger Sofie Danneskiold-Samsøe.

- Centeret kan give dem sikkerhed i en periode, og på længere sigt at de hjælpe med at kvinderne får en tilværelse uden vold og et selvstændigt liv, siger Sofie Danneskiold-Samsøe.

TV2's dokumentar "Moskeerne bag sløret" består af tre programmer. Det første program blev vist tirsdag aften, mens de efterfølgende to vil blive vist i næste uge.

Allerede nu har programmerne skabt så meget debat, at kirkeminister Bertel Haarder (V) har meldt sig ind i debatten.

Ministeren vil sikre, at forkyndere, der tilskynder til vold og stening af utro kvinder, ikke kan bevare deres vielsesbemyndigelse i Danmark.

/ritzau/