Ekspert: Myndigheder opgiver kamp mod svinebakterie

Skrevet af admin

07/02/2014

Mest læste i dag

Myndighederne har reelt opgivet kampen mod den resistente stafylokokbakterie MRSA CC398, der fra svin kan smitte mennesker og føre til dødelige blodforgiftninger.

Det mener professor og forskningsleder ved DTU's Afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi Frank Aarestrup.

- Fødevarestyrelsen har tydeligvis givet op over for alt det, der har med spredningen blandt grisene at gøre, siger Frank Aarestrup til Ingeniøren på baggrund af prioriteringen af en række forslag fra en særlig aktionsgruppe mod MRSA-smitte.

Ifølge referater fra aktionsgruppen, som Ingeniøren har fået aktindsigt i, er de forslag, der går på at begrænse udbredelsen af smitte blandt svinene, blevet afvist af en styregruppe.

Den består af repræsentanter fra blandt andet Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Blandt de afviste projekter er test af samtlige danske svinefarme for MRSA-smitte for at klarlægge nøjagtigt, hvor udbredt bakterien er.

Sådanne tiltag er ellers nødvendige, lyder det fra overlæge Henrik Westh, der er leder af MRSA-videncenter ved Hvidovre Hospital.

- Man burde have handlet over for MRSA-bakterien i staldene for flere år siden, siger Henrik Westh, der frygter, at flere mennesker vil blive inficeret med den resistente svinebakterie.

Styregruppens formand, veterinærdirektør ved Fødevarestyrelsen Per Henriksen, afviser dog, at testen er det mest effektive middel til at bremse smitten.

- Man kunne godt undersøge alle besætninger. Det ville koste hundrede millioner kroner, siger han og påpeger, at der i forvejen bliver gennemført stikprøver på omkring otte procent af de danske svin.

- Jeg mener, at vi har valgt at tage de tiltag, der skal til, for at bremse spredningen.

Det drejer sig om en rådgivningstjeneste og et studie, der skal identificere de mest effektive smittebarrierer, oplyser han.

/ritzau/