Ekspert: Naturpakken lukker regeringens strid med K

Efter et tumultarisk tidligt forår i den borgerlige lejr sættes nu én gang for alle et punktum i sagen om den omdiskuterede landbrugspakke.

De Konservative får opfyldt deres hovedkrav om mindre kvælstofudledning med den såkaldte naturpakke. Dermed sender regeringen et klart signal om, at samarbejdet med dets mindste støtteparti er vigtigt og skal fortsætte på en god måde.

Det vurderer politisk kommentator og chefredaktør på Fyens Stiftstidende Troels Mylenberg.

- Det er vigtigt at få aftalen i hus, fordi den lukker den diskussion, som har fyldt rigtig meget hele vinteren og foråret. Nemlig diskussionen om landbrugs- og naturpolitikken mellem især regeringen og De Konservative, siger han.

- Det har været et besværligt - for ikke at sige næsten dødeligt - kapitel for regeringen.

Daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) blev i forbindelse med forhandlingerne om landbrugspakken beskyldt for at pynte på tallene om pakkens miljøpåvirkning. Det fik De Konservative til at vælte hende som minister.

Konflikten mellem De Konservative og regeringen blev midlertidigt "parkeret", da aftalen om landbrugspakken efterfølgende blev indgået, forklarer Troels Mylenberg.

- Derefter var der enighed om, at man skulle nå frem til en aftale om naturpakken. Den har man indgået nu, og dermed bliver kapitlet lukket, siger han.

De Konservative krævede, at den såkaldte naturpakke skulle kompensere for landbrugspakkens miljøpåvirkning.

Kravet fra De Konservative lød på samlet 624 ton mindre kvælstofudledning, hvis ikke blå bloks grønne parti skulle vende sig mod rød blok.

Torsdag blev de borgerlige partier så enige om naturpakken. Partierne tilkendegiver i aftalen, at de "er enige om at iværksætte én yderligere kvælstofreducerende indsats".

- I alt udvides ordningen med knap 66.000 hektar efterafgrøder, svarende til cirka 200 ton (kvælstof, red.) i 2017 og cirka 430 ton i 2018, står der i aftalen ifølge Ritzaus oplysninger.

/ritzau/

Dagens Gossip