Ekspert: Nordkorea har spillet deres kort godt

Mødet kom i stand, efter at Nordkorea overraskende tilbød at genoptage dialogen for et par dage siden, hvilket den sydkoreanske regering omgående reagerede på ved at foreslå et lynmøde på ministerniveau i Sydkoreas hovedstad Seoul. Det var dog en smule for hurtigt for nordkoreanerne, som først ville mødes på embedsmandsniveau. Ministermødet er planlagt til onsdag.

Det pludselige gennembrud kommer efter, at Nordkorea i denne uge genåbnede den direkte telefonlinje mellem de to landes regeringshovedkvarterer og desuden signalerede, at det var villig til at genåbne det lukkede fælles industrikompleks Kaesong. Komplekset ligger tæt ved grænsen på den nordkoreanske side. Her får 120 sydkoreanske firmaer produceret varer af op mod 40.000 nordkoreanske ansatte.

Peter Kim Laustsen, souschef ved Forsvarsakademiet og Nordkorea-ekspert, vurderer, at en af de væsentligste faktorer til opblødningen er ekstra pres fra Kina:

»Kina er på det seneste begyndt at skærpe FN-sanktionerne mod Nordkorea og har formentlig også på de møder, der har været mellem den udsendte nordkoreanske vicemarskal Choe Ryong-hae og den kinesiske ledelse, kritiseret nordkoreanerne, som havde håbet på Kinas støtte til at undgå at blive straffet. Den tredje faktor er det igangværende møde mellem Kinas præsident Xi Jinping og præsident Obama, hvor man også har talt om at skrue bissen på overfor Nordkorea,« siger Peter Kim Laustsen.

Hans analyse er derfor, at nordkoreanerne har måttet tilbyde forhandlinger, »hvis de ikke skulle rammes af Kinas og USAs samlede vrede«.

Til gengæld er det hans opfattelse, at nordkoreanerne har været smarte, når det gælder forhandlingspunkterne, der befinder sig i den bløde ende. Det gælder for eksempel det fælles industrikompleks Kaesong, turisters adgang til Nordkorea og genforening af familier, der blev adskilt af Korea-krigen.

Det er ting, som Sydkorea meget gerne har villet forhandle om, og som nordkoreanerne derfor kan bruge som propaganda indadtil for at få det til ligne en sejr.

»Alt efter hvordan man ser på det, er det temmelig godt spillet af Nordkorea,« siger Peter Kim Laustsen.

Hvis situationen normaliseres, vil nordkoreanerne atter få adgang til hård valuta via Kaesong-komplekset, hvilket er en klar fordel, efterhånden som sanktionerne på våbeneksport og andre valutakanaler strammes til.

Til gengæld vil forhandlingerne ikke berøre den nordkoreanske atomoprustning, fordi det vil få nordkoreanerne til at se rødt, og fordi de forhandlinger ikke skal føres tosidet, men internationalt med deltagelse af blandt andre USA og Kina.

Også derfor vil det ifølge Peter Kim Laustsen være en illusion at tro, at alt snart ånder fred og idyl i regionen:

»Men det er klart, at spændingsniveauet på Den Koreanske Halvø er sænket betydeligt efter atomtest, missilaffyringer og militærøvelser i Nord og Syd, og det er yderst positivt, at man mødes på embedsmands- og ministerniveau,« siger Peter Kim Laustsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip