Ekspert: Nordkoreas trusler bør ikke skræmme japanerne

Panderynkerne hos den japanske forsvarsminister, Gen Nakatani, blev onsdag ekstra dybe, da det tilsyneladende lykkedes Nordkorea at affyre et ballistisk missil 400 kilometer ind over Det Japanske Hav.

Men Japan kan foreløbig tage det roligt, for selv om affyringen tilsyneladende betegnes som succes for det nordkoreanske styre, så rykker det ikke ved magtbalancen i regionen.

Det vurderer militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.

- Det er selvfølgelig interessant, at Nordkorea kan skyde sådant et missil af, men når man sammenligner det med den militære magt, der står på den anden side - Japan og Sydkorea med amerikanerne i ryggen - så er det ikke nogen sikkerhedstrussel, siger han.

Den japanske forsvarsminister, Gen Nakatani, sagde umiddelbart efter affyringen, at truslen fra det nordkoreanske styre er blevet intensiveret.

Men selv om Nordkorea tilsyneladende har gjort fremskridt inden for udviklingen af ballistiske missiler, så betegner Johannes Riber Nordby det ikke som noget stort militært gennembrud.

I øvrigt kan man i Japan berolige sig med, at Nordkorea næppe vil gøre noget drastisk uden opbakning fra Kina. Og det ligger ikke lige for, vurderer Johannes Riber Nordby.

- Det er kineserne ingenlunde interesseret i. Jeg har mere indtryk af, at kineserne er trætte af, hvordan nordkoreanerne gebærder sig, siger han.

Når den japanske forsvarsminister reagerer på de nordkoreanske provokationer, så skyldes det især landets historie, vurderer Johannes Riber Nordby.

- Der er ingen tvivl om, at der er mange bekymringer i den region, og Japan reagerer selvfølgelig også, fordi man har en kedelig historie med atomvåben i relation til Hiroshima og Nagasaki. Så det her er et ekstremt følsomt emne i Japan, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip