Ekspert: Ny italiensk regering mildere end Monti

Forfatter og italienekspert Thomas Harder vurderer, at programmet vil indeholde elementer, der vil blive gennemført for at bringe Italien ud af det økonomiske uføre med lav vækst og høj arbejdsløshed, som landet befinder sig i.

»Ud fra det vi ved, vil Enrico Letta være loyal over for reformer og besparelser, der allerede er iværksat, men omvendt vil man også gøre noget for at skabe økonomisk vækst. Denne regering vil være mindre skrap end Montis,« siger han og henviser til den tidligere premierminister Mario Monti, der i spidsen for en teknokratregering udførte en række vidtgående stramninger af den italienske økonomi.

I to måneder har frustrerede italienere og en bekymret omverden fulgt det politiske dødvande efter valget i februar måned.

Den ny regering favner både centrumvenstrepolitikere og højrefløjspolitikere. Blandt andre tidligere premierminister Silvio Berlusconis protegé i højrefløjspartiet PDL, Angelico Alfano, der skal bestride posten som landets indenrigsminister.

Det nye politiske landskab, der er ved at forme sig i Italien, blev kraftigt rystet, da en person søndag forsøgte at skyde to betjente foran premierministerens kontor. Ifølge Thomas Harder vil hændelsen næppe fjerne fokus fra det politiske program, men det understreger, hvilken ulykkelig situation flere personer er havnet i.

»Der var for nogle måneder siden en lille bølge af selvmord blandt mindre italienske erhvervsdrivende, der ikke kunne klare gælden, krisen, økonomien - det hele. Det her er formentlig samme historie om en stakkels man, der i den grad har følt sig socialt og økonomisk klemt. Det understreger krisens alvor, og det viser, hvor mange mennesker, der er i klemme. Men det fjerner ikke fokusset på regeringens politik,« siger han.

Dagens Gossip