Ekspert: Nye toner fra Iran kan blive revolutionerende

Det vurderer Søren Schmidt, der er lektor i udvikling og internationale relationer ved Aalborg Universitet.

Han ser store perspektiver i de spæde tegn på opblødning, som blandt andet mødet mellem den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og hans iranske kollega, Mohammad Javad Zarif, er udtryk for.

»Der er kæmpe perspektiv i det her, det er meget afgørende. Det kan virkelig blive revolutionerende for de regionale relationer i Mellemøsten. Hvis det her er begyndelsen på, at Iran kan begynde at tale med USA - og ikke bare om atomspørgsmål, men også om en række andre områder, hvor de har fælles interesser i Mellemøsten - så kan det her være med til at ændre mange ting i regionen,« siger han.

Han peger blandt andet på, at begge lande har interesse i et mere stabilt Irak, ligesom begge lande bekymret ser til, mens antallet af ekstremistiske sunnimuslimer vokser i Syrien. Og lykkedes det at skabe resultater i forhold til Irans atomprogram, vil det også kunne skabe fremdrift på de områder, som netop atomprogrammet hidtil har skygget for i forholdet mellem Iran og USA, forklarer Søren Schmidt.

»Hvis man kan komme over den her hurdle, som atomprogrammet har været, vil der være nogle områder, hvor begge parter har interesser, og hvor der pludselig er nye ting, der kan lade sig gøre.«

»Fra vestlig side har man støttet Israel i deres hårde kurs, hvor man har stillet hårde og ultimative krav til Irans atomprogram. Det har i realiteten handlet om at svække Irans opbakning i forhold til Hizbollah og Hamas og i mindre grad om atomprogrammet. Men nu er man ved at finde et kompromis, hvor man accepterer, at Iran er en regional aktør, som man ikke kan stille ultimative krav til.

Ligesom en aftale om atomprogrammet møder modstand hos den Israel-tro højrefløj i USA, vil en aftale også møde modstand fra de mere konservative kræfter i Iran. Men præsident Hassan Rouhani, der har erklæret, at han indgår i samtalerne i »god tro«, opererer på et folkeligt mandat,« siger Søren Schmidt. Han vurderer, at en aftale kan få stor betydning for den iranske befolkning.

»Det her vil svække høgene i Iran, hvis hans forsonlige og moderate linje giver resultater. Det vil også på sigt kunne medføre en støtte til en demokratiseringsproces i Iran. Rouhani vil gerne åbne mere op, og hvis hans fløj bliver styrket, så kan det på sigt medføre en form for begyndende demokratisering,« siger han og forklarer, at der rent faktisk er grund til at tro på, at USA og Iran rent faktisk ønsker en aftale.

»Man må se på, om deres udmeldinger er spil for galleriet, eller om det er reelt ment. Her er både Obama og Rouhani kommet med nogle udmeldinger, som kan koste dem, hvis det ikke lykkes at blive enige. Det er en indikation på, at de mener det, selvom oppositionen i begge lande er skeptiske over for en tilnærmelse,« siger Søren Schmidt.

Dagens Gossip