Ekspert: Obama er lettet over diplomatisk udvej

Dermed slap præsidenten ud af den pine, han bragte sig selv i, da han lovede at høre politikerne i Kongressen om et militært angreb på Syrien. Det forklarer Jørn Brøndal, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Det løser en knibe for Obama. Han har formentlig frygtet den afstemning al den stund, at meget tyder på, at han ikke havde fået et flertal i Repræsentanternes Hus i forhold til en resolution mod Syrien.«

»Der er masser af problemer forude, blandt andet i forhold til, om amerikanerne kan stole på russerne og i forhold til, hvordan man får adgang til de kemiske våben. Men jeg tror, at Obama er lettet over, at den her Rusland-løsning kan give en diplomatisk udvej,« siger Jørn Brøndal.

Han peger på, at et nej til et amerikansk angreb på Syrien ikke blot ville være et udenrigspolitisk nederlag for Obama, det kunne også have givet problemer rent indenrigspolitisk. Blandt andet fordi et flertal af amerikanerne i en række målinger har sagt nej til militær indblanding i Syrien.

»Obama har helt sikkert følt sig forfærdelig presset og havde ikke regnet med at blive udsat for sådan et pres. Det er ikke usædvanligt, at der er modstand fra befolkningen, men der er tale om en markant mangel på folkelig opbakning, så selvfølgelig har det også spillet en rolle. Og det, at både Kongressen og befolkningen ikke støtter Obama, har gjort det utroligt vanskeligt for ham. Hvis han havde fået et flertal mod sig i Repræsentanternes Hus, så kunne det også have ramt nogle af hans indenrigspolitiske projekter, her tænker jeg først og fremmest på immigrationslovforslaget.«

Jørn Brøndal vurderer, at et militært indgreb mod det syriske styre endnu ikke er udelukket. USA er ganske enkelt nødt til at statuere et eksempel, også over for Iran.

»Den amerikanske regering vil forsøge at følge et diplomatisk spor, og hvis det løber ud i sandet, så tror jeg, at Obama med fornyet styrke vil hævde, at tiden er inde til en eller anden form for væbnet intervention. Det handler også om, at man også vil sende et signal til Iran. For hvis man ikke gør noget i Syrien, er der risiko for, at andre regimer kan fortsætte deres våbenprogrammer - uanset om det er kemiske våben eller atomvåben,« fastslår USA-eksperten.

Dagens Gossip