Ekspert om tilbagetrækning: Putin har gjort Assad stærk nok

På femårsdagen for den syriske borgerkrig står det klart, at det aldrig har været Ruslands hovedærinde i Syrien at nedkæmpe Islamisk Stat (IS).

Det er blevet kraftigt understreget, efter Rusland tirsdag morgen har påbegyndt en delvis tilbagetrækning af sine militære styrker fra Syrien. Det vurderer ekspert i russisk udenrigspolitik fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Mette Skak.

- Den syriske borgerkrig har udviklet sig til et sandt inferno. Men når russerne trækker sig tilbage, vidner det om, at det ikke på noget tidspunkt har været et spørgsmål om at bekæmpe IS, siger hun.

- Det, som berettiger at Rusland trækker følehornene til sig nu, er, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, står stærkere, og at Putin synes, at han har gjort nok for præsidenten.

Rusland gik ind i konflikten i 2015, hvor Assad var hårdt presset af oprørsgrupper. Med russisk hjælp har regimet generobret strategiske områder i Syrien.

- Tilbagetrækningen understreger, at det hele vejen igennem har været et spørgsmål om at sikre russiske interesser ved at give Assad mere rygdækning, siger Mette Skak.

Amnesty International og andre vestlige menneskerettighedsorganisationer har anklaget Rusland for forsætligt at udføre bombetogter mod blandt andet hospitaler og civile.

- Ruslands dagsorden med for alvor at skabe stabilitet i Syrien har været ret svær at få øje på, siger Mette Skak.

Samme vurdering kom fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag efter den russiske udmelding om tilbagetrækning.

Vladimir Putin forklarede, at Rusland "stort set" har opfyldt sin mission i Syrien.

Når Putin gør brug af den retorik, betyder det blot, at Rusland havde en anden dagsorden i Syrien end den vestlige koalition, som Danmark også er en del af, lød det fra Kristian Jensen mandag:

- Putin har ikke set det her som en mission om at bekæmpe Isil (Islamisk Stat, red.), for de er i høj grad stadig til stede i Syrien. For ham har opgaven mere været at forsvare Assad.

- Jeg håber, at det her kan blive det afgørende punkt til at få sat gang i fredsforhandlingerne i Syrien.

/ritzau/

Dagens Gossip