Ekspert om våbenhvile: Sporene fra 2012 skræmmer Hamas

Skrevet af admin

15/07/2014

Dagens topnyheder

Mens raketterne flyver frem og tilbage over grænse mellem Gaza-striben og Israel, har Egypten fremlagt et forslag til en våbenhvile, så de stridende parter kan forhandle en fredelig løsning hjem på konflikten mellem israelerne og palæstinenserne.

Israel har accepteret udspillet, men den palæstinensiske modstandsbevægelse Hamas og dens militære gren, al-Qassam-brigaden, har sagt nej.

Det kan skyldes dårlige erfaringer med den slags udspil, mener ph.d. Leila Stockmarr fra RUC.

- Man indgik en lignende våbenhvile i 2012 med Egypten som mægler, som varede syv dage, men som ikke førte til reelle politiske forhandlinger, og som ikke ændrede på blokaden af Gaza-striben.

- Det nye egyptiske forslag indholder nogenlunde de samme formuleringer som dengang, og det kan være derfor, at Hamas ikke mener, at det vil føre til noget. Det er netop ikke en fredsplan, det er en meget kortsigtet våbenhvile, siger hun.

Når Israel har accepteret det egyptiske forslag, kan det skyldes pres fra landets nærmeste allierede, USA.

- Jeg tror, at Israel har været under markant amerikansk pres for at sige ja til det her, ligesom egypterne formentlig også er blevet presset af USA til at lave udkastet.

- Samtidig hviler det internationale samfunds øjne på Israel efter den seneste optrapning, og derfor har man nok også haft et behov for at vise fredsvillighed, siger Leila Stockmarr.

Hun er spændt på at se, hvordan Hamas senere tirsdag begrunder nej, og hvad det betyder for konflikten. Men også Israels reaktion er interessant.

- Det kan sagtens være, at Israel vil bruge Hamas' nej som begrundelser for at skrue op for offensiven ud fra devisen. Man vil over for det internationale samfund kunne sige, at man har rakt hånden frem uden held, siger forskeren fra RUC.

/ritzau/