Ekspert: Partistøtte kan give mistanke om vennetjeneste

Skrevet af admin

11/12/2014

Dagens topnyheder

Tobaksindustrien har gennem flere år været en del af flere borgerlig partiers indtægtsgrundlag. I løbet af seks år er partistøtten til De Konservative og Venstre nået op på over en kvart million kroner, skriver Berlingske.

Formanden for Transparency Internation Danmark, Knut Gotfredsen, mener, at det er et problem, at den form for støtte ikke meldes åbent ud til offentligheden. Er støtten under 20.000 kroner, skal det nemlig ikke offentliggøres.

- Det er et problem, at virksomheder kan betale penge til politiske partier, uden at det kommer frem, hvor meget de giver i alt, siger han om tobaksindustriens støtte.

- Der er selvfølgelig også idealister i dansk erhvervsliv - men som regel vil man gå ud fra, at det er "noget for noget", siger Knut Gotfredsen.

Til Berlingske siger De Konservatives generalsekretær, Martin Dahl, at giver man penge til partiet, så er det til partiets kampagner og budskaber.

- Så har vi gerne en dialog undervejs om, hvordan det politiske snit skal være, siger han.

Knut Gotfredsen mener, at det i sig selv, er et problem:

- Det er lidt: "vi er ikke til fals - men vi vil da gerne afstemme synspunkter", siger han og fortsætter.

- Jeg siger ikke, at partierne skal lægge alt frem. Men jeg vil sige, at når man har en bagatelgrænse, så vil folk kigge på den for at se, om man kan komme rundt om den, siger han.

- Man kan registrere støtten, da man alt andet lige må gå ud fra, at partierne allerede har det registreret, siger Knut Gotfredsen.

Ser man på, hvordan reglerne er i andre lande, ligger Danmark ifølge formanden dårligt placeret.

- Danmark får smæk af organisationen Group of States Against Corruption, som hvert andet år offentliggør en rapport om det her. Vi ligger dårligere, når man ser på en række lande undtagen Sverige, der slet ikke har nogen regler, siger Knut Gotfredsen.

Transparency International Danmark er den danske afdeling af den globale, partipolitisk uafhængige organisation Transparency International (TI), hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse.

/ritzau/