Ekspert: Politikere har tænkt sig om med ny planlov

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Det er først og fremmest positivt, at aftalen om en ny planlov sikrer, at op til 25 procent af visse nybyggerier skal være almene, ligesom at den kystnære zone bliver fastholdt.

Det vurderer Jørgen Møller, lektor på Institut for Planlægning på Aalborg Universitet, efter at regeringen, Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokraterne er blevet enige om en ny planlov.

- Hele aftaleteksten er meget afdæmpet og afbalanceret. Det kan der godt komme noget fornuftigt ud af, når kommunerne, borgerne og investorerne skal til at bruge de her ting i praksis, siger han og fortsætter:

- Fastholdelsen af de 25 procent almene boliger betyder, at man kan lave en mere varieret beboersammensætning i de større byer, hvor folk måske ikke har råd til at købe en ejerbolig. Billigere og gode boliger er til gavn for enhver by.

Med aftalen er regeringens ønske om at give tilladelse til 15 nye projekter i form af eksempelvis hotelbyggerier inden for den såkaldte strandbeskyttelseslinje, som går 300 meter fra kysten, i første omgang droppet.

Først på et senere tidspunkt vil aftalepartierne tage stilling til, hvor mange nye forsøgsprojekter, der kan gives tilladelse til. Men det bliver mellem 0 og 15.

Og det er godt, mener Jørgen Møller.

- Det er meget positivt, at der ikke kommer for mange forsøgsprojekter. Lad os nu lige først se, om de ti projekter, der allerede er givet grønt lys til, virker, siger han og uddyber:

- Lad os nu lige se, om der er investorer, brugere og turister nok, og om projekterne kan skaffe alle de arbejdspladser, som vi har forestillet os, inden vi går i gang med en ny runde.

Omvendt mener Jørgen Møller, at det, der kan medføre den største konfliktflade i den nye lov, er, at landzonetilladelsen forsvinder.

- Der, hvor man nu kan få lov til at overtage tomme bygninger til erhverv, der har hverken kommunen eller naboerne mulighed for at anke formelt. De kan selvfølgelig gå over og brokke sig til investoren, men man er formelt sat uden for indflydelse, siger han.

- Der kan opstå nogle meget giftige situationer. Eksempelvis hvis folk flytter på landet for at få fred og ro, og så der pludselig kommer en investorer og laver den tomme nabostaldbygning om til et smedeværksted.

/ritzau/