Ekspert: Putin frygter Snowden-sag

Sådan lyder det fra Flemming Splidsboel Hansen, ekspert i russiske forhold og forsvarskoordinator ved Forsvarsakademiet, efter at den russiske præsident onsdag har forsøgt at gyde olie på vandene i det anstrengte forhold mellem Rusland og USA.

»Der er ikke nogen tvivl om, at russerne er temmelig nervøse over, hvad Snowdens asylsag kan komme til at betyde for deres forhold med USA,« siger Flemming Splidsboel Hansen, som opfatter nye udtalelser fra Putin som en rysten på hånden.

Edward Snowden, tidligere medarbejder ved to amerikanske efterretningstjenester, er eftersøgt for spionage i hjemlandet, efter at han har afsløret detaljer om amerikanernes omfattende overvågningsprogram, Prism. Siden 23. juni har han opholdt sig i Ruslands internationale lufthavn i håbet om at få asyl langt fra de amerikanske myndigheders rækkevidde.

Flere europæiske lande har afvist hans asylansøgninger, og tirsdag valgte Edward Snowden så officielt at anmode om asyl i Rusland.

Præsident Putin siger onsdag, at de diplomatiske relationer mellem de to lande er »vigtigere end skænderier om efterretningsaktiviteter«, og det signalerer ifølge Flemming Splidsboel Hansen et overraskende skift i russernes retorik om den amerikanske whistleblower.

»Det kommer bag på mig, at Putin ryster så meget på hånden nu. Tidligere har han pustet sig ret meget op, og der er ikke nogen tvivl om, at uanset udfaldet, så vil sagen blive et politisk prestigetab for russerne,« siger han.

Flemming Splidsboel Hansen siger, at russerne vil slå dybe skår i forholdet til USA, hvis de vælger at give Snowden asyl, men en afvisning af asylansøgningen vil på den anden side blive opfattet som et svaghedstegn.

»Amerikanerne har åbent spillet med musklerne over for de lande, som kunne tænkes at tilbyde Snowden asyl, og bag kulisserne har man utvivlsomt lagt et meget hårdt pres. Men jeg havde forventet, at russerne ville tage en konfrontation. Der er ganske enkelt ikke nogen tvivl om, at russerne er meget nervøse for udfaldet af sagen,« siger han.

Dagens Gossip