Ekspert: Restaurant er optimalt terrormål for Taliban

Restauranter i Kabul, som Taverna du Liban, der i nat blev ramt af et terrorangreb og kostede 21 mennesker livet - heriblandt en dansk statsborger - er et optimalt mål for den islamistiske bevægelse Taliban.

Det er nemlig den bedste mulighed for at ramme udlændinge, efter at sikkerheden på de store internationale hoteller i Afghanistan er blevet opgraderet, vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- Det er på restauranter, at sikkerheden relativt set er dårligst. De kan ikke ramme de stærkt bevogtede militærbaser eller ambassader.

- Så hvis man vil ramme vesterlændinge, skal man finde et sted, hvor de samles i større grupper, og hvor sikkerheden ikke er helt så god som på ambassader og deres arbejdspladser, siger lektoren.

Restauranten Taverna du Liban ligger i et af Kabuls velhaverkvarterer og i nærheden af blandt andet den danske ambassade i byen.

Angrebet fandt sted ved 19.30-tiden, hvor en oprører sprængte sig selv i luften uden for den tungt bevogtede restaurant. Derefter lykkedes det to bevæbnede mænd at trænge ind i restauranten, hvor de åbnede ild mod både personale og gæster.

Peter Viggo Jakobsen forklarer, at Taliban får demonstreret, at sikkerheden ikke er helt så god, som Nato og Vesten gerne vil signalere, når bevægelsen formår at lave terrorangreb i et område, der ellers anses for at være sikkert.

- Det giver en chokeffekt og skaber stor opmærksomhed.

- Derudover får de signaleret, at man skal tage dem alvorligt i forbindelse med det præsidentvalg, der kommer, og det skift, der skal ske i forbindelse med, at Nato-styrkerne trækker sig ud, siger Peter Viggo Jakobsen.

Ifølge Ritzaus oplysninger er den dræbte danske statsborger en kvinde, som blev 34 år. Hun kom til Afghanistan for at arbejde for EU's politimission i begyndelsen af januar, men har tidligere arbejdet for FN i landet.

Hun arbejdede blandt andet med strategisk planlægning og analyse for politimissionen, men har ikke politimæssig baggrund og ikke udsendt gennem Rigspolitiet.

/ritzau/

Dagens Gossip